Odbor riječkoga Gradskog vijeća smjenjuje Ivonu Milinović, leđa joj okreće i HDZ, ona napada Obersnela!

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

‘Radilo se o njezinu izjednačavanju talijanske manjine s fašizmom u javnim nastupima te o izjavi prema kojoj je zamjenika primorsko-goranskog župana iz reda srpske manjine nazvala ‘neprijateljem”

Odbor za izbor, imenovanja i razrješenja Gradskog vijeća Rijeke sa sjednice u petak u proceduru Vijeća uputio je zahtjev za razrješenje gradske predsjednice Odbora Vijeća za nacionalne manjine i vijećnice HDZ-a Ivone Milinović, priopćeno je.

Ovaj odbor se sastao na hitnoj sjednici sazvanoj u povodu saznanja o izjavama Ivone Milinović tijekom gostovanja u emisiji “Podcast Velebit”.

Plenković osudio izjavu riječke HDZ-ovke! Milinović za RTL: ‘Kajem se. Manjine su naše bogatstvo’

“Nakon sramotnog slučaja govora mržnje čime je predsjednica Odbora za nacionalne manjine Ivona Milinović osramotila i sebe i cijelo Gradsko vijeće, upućen je u proceduru prema Gradskom vijeću Prijedlog za njezino razrješenje. Ovako huškačkom govoru nema mjesta u javnom prostoru i bez obzira na naknadnu ispriku i relativizaciju onog što je izgovorila, vijećnica mora odgovarati za svoje postupke pogotovo što joj to nije prvi put”, stoji u priopćenju.

‘Rijeci ne trebaju vrbe, imamo šest posto Srba. Možda trebaju po nekim selima gdje ih je 40 posto’

U priopćenju se dodaje kako je “vijećnica HDZ-a već dobila ‘žuti karton’ Odbora za izbor i imenovanja prije nešto manje od godinu kada je usvojen jednoglasni zaključak da se od HDZ-a zatraži da upozori vijećnicu Milinović kako svojim istupima na društvenim mrežama omalovažava sve pripadnike nacionalnih manjina, što je potpuno nespojivo s funkcijom koju obnaša”. “Radilo se o njezinu izjednačavanju talijanske manjine s fašizmom u javnim nastupima te o izjavi prema kojoj je zamjenika primorsko-goranskog župana iz reda srpske manjine nazvala ‘neprijateljem kojeg je potrebno uhititi ili deportrati iz Hrvatske'”, navodi se u priopćenju koje potpisuje potpredsjednik Odbora za izbor, imenovanja i razrješenja Sandi Basić.

Vrijeđala Srbe

Ivona Milinović je u “Podcastu Velebit”, gostujući kod Marka Juriča, iznijela niz kontroverznih izjava vezanih uz srpsku nacionalnu manjinu. Komentirajući stihove Torcidine pjesme s posljednje utakmice protiv HNK Rijeke na Rujevici: “Šugava Rijeko, smrdljivi grade / Pobit ću pola tvoje Armade / Šugava Rijeko puna si Srba / Ne brini, Rijeko, ima još vrba”, rekla je kako nema ništa protiv navijačkog folklora, ali da time Torcida čini štetu Hrvatskoj.

“Stvarno je neprimjereno pjevati takve pjesme i davati Pupovcu argument da sutradan plače: ‘Evo, Hrvati su fašisti’. Međutim, evo, ako ćemo biti baš bezobrazni, ljudi trebaju znati da u Rijeci postoji 6,5 posto Srba. Dakle, nama ne trebaju nikakve vrbe. Možda po nekim drugim selima u Dalmaciji gdje ih ima 30-40 posto”, rekla je Ivona Milinović u “Podcastu Velebit”.

Predsjednik Gradskog vijeća Andrej Poropat je u petak na društvenim mrežama naveo da očekuje od Milinović da da ostavku u Vijeću.

Ivona Milinović nakon ovoga oglasila se na društvenim mrežama. Na svome facebook profilu objavila je: “Predsjednik gradskog Vijeća iz redova HNSa traži moju ostavku. Ne traži ostavku od gradonačelnika Obersnela koji je nazvao vijećnika kretenom i pokazao mu srednji prst prije nekoliko dana. Za razliku od mene koja sam se ispričala zbog nespretne izjave, Obersnel se nije ispričao već nas dodatno uvrijedio, sve nas vijećnike koje treba štititi g. Poropat, da ga trebamo razumjet jer čitav dan “sluša gluposti”. Izazivam gospodina Poropata koji je narušio ugled Gradskog vijeća, a i gospodina Obersnela, ako ste spremni zbog svog sramotnog ponašanja, a za koje se nikad niste iskreno ispričali, dati ostavku – obećajem čitavoj javnosti, dati ću je i sama. Spremna sam preuzeti odgovornost g. Obersnel i Poropat, jeste li i Vi?”, napisala je Ivona Milinović u jeftinom pokušaju relativizacije svoga čina odnosno govora mržnje uspoređujući ga s “političkim folklorom” u gradskoj vijećnici u kojemu je i sama nebrojeno puta do sada sudjelovala svojim neprimjerenim ponašanjem.
Vijesti.hr/Riječanin

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari