U PPMHP

‘Žene i dalje drže 5,6,7 kantuna kuće’, čulo se u Rijeci na panel diskusiji “Žene od A do Z: od ambicije do zdravlja”

U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka održana je panel diskusija „Žene od A do Z: od ambicije do zdravlja“

Dio je to obilježavanja Svjetskog dana srca i Međunarodnog dana starijih osoba kojemu je ove godine bio cilj podsjetiti javnost na značajnu ulogu koju žene svih generacija imaju u suočavanju s globalnim izazovima i iznalaženju rješenja za boljom vidljivošću njihovog doprinosa razvoju društva.

Moderatorica Panela, predsjednica Primorsko-istarske podružnice HUOJ-a Ermina Duraj najavila je svoje gošće kao žene sjajnih osobnosti koje su u svom životu napravile jako puno i svojim radom ostavile traga u razvoju i prepoznatljivosti Primorsko-goranske županije i šire.

Žene sjajnih osobnosti

To su novinarka Nađa Berbić, zamjenica župana Marina Medarić, zastupnica u Europskom parlamentu Romana Jerković, dekanica Fakulteta za fiziku Sveučilišta u Rijeci Rajka Jurdana Šepić, pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke Karla Mušković, umirovljena dekanica Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci Jasna Krstović i umirovljena voditeljica Odjela za školsku i sveučilišnu medicinu NZZJZ PGŽ Jagoda Dabo.

“Ideja ovog malog ženskog druženja koje se pomalo pretvara u jednu veliku ideju, jest potaknuti žene da budu podrška jedna drugoj i zajednički porade na svojoj vidljivosti. U današnjem suvremenom svijetu imate jako puno žena koje su samozatajne u svojim poslovima, a bilo bi dobro kada bi se više “vidjele i čule”, kako bi bile uzor i motivacija mladim ženama koje od svog života žele za ovo društvo napraviti nešto veliko. Ovdje su žene iz akademske zajednice, javnog i privatnog sektora, umirovljenice, raznoliko društvo i mislim da je dobro da ih sve okupimo za istim stolom kako bi razmijenile svoje ideje, znanje i iskustva,” istaknula je Ermina Duraj.

Jasna Krstović, koja je trenutno na funkciji predsjednice Vijeća seniora i Kluba Sveučilišta treće dobi mišljenja je kako smo još uvijek duboko tradicionalno društvo sa prilično snažnim rodnim razlikama: „One nisu vidljive jako jer ih je zakonodavstvo lijepo “izglancalo”, ali u primjeni žene i dalje drže 5,6,7 kantuna kuće, brinu se pretežito za djecu, ne stoje dobro u svijetu rada, i dalje imaju manje plaće, a stakleni stropovi su itekako prisutni i potrebna je svaka prilika da se o tome čuje i razgovara kako bi se žene osnažile i dobile neku novu energiju”.

‘Generalno, nismo jednako zastupljene i to se mora izreći’

“Smatram da smo poprilično ravnopravni u svim segmentima života i ne osjećam da mi je kao ženi nešto uskraćeno. No, generalno nismo jednako zastupljene i to se mora izreći. Nemam osobno iskustvo da sam u bilo čemu onemogućena za razliku od svojih muških kolega. Ono što čujem od kolegica koje su imale loša iskustva uvažavam i zaista im nastojim pomoći, no moje iskustvo je drugačije“ rekla je zamjenica župana Marina Medarić.

“Počašćena sam naći se u društvu posebnih žena u našem gradu i županiji, a i lijepa je prigoda da se malo osvijetli žene i žensko pitanje. Hvala onima koji misle da mogu naći inspiraciju u meni”, rekla je Rajka Jurdana Šepić i svoje gostovanje na tribini posvetila brojnim ženama koje su joj uzori u životu.

Koliko se žene stignu brinuti za zdravlje?

Neke od tema kojih su se dotakle panelistice bile su i njihovi snovi, jesu li se zamišljale na pozicijama na kojima jesu i na kojima su bile, važnost ambicije i strasti u poslu, timskog rada i položaju žena u društvu.

Najviše su pažnje posvetile pitanju koliko se žene stignu brinuti za zdravlje u brzom tempu koji nam život nameće. Tako su istaknule važnost zdrave prehrane, tjelovježbe, bavljenja umjetnošću koja je „ljekovita“, ali posebno odaziva na preventivne liječničke preglede. Žene moraju naći vremena za sebe i brigu o zdravlju i osvijestiti se u tom pogledu, jedna je od poruka koju su uputile.

Također, bilo je riječi i o tome koliko su aktivne na društvenim mrežama i kako ih koriste za samobrendiranje i komuniciranje onoga šta rade.

Panel su organizirali Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ i Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka, Matica umirovljenika i Primorsko-istarska podružnice Hrvatske udruge za odnose s javnošću.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari