FRAMESPORT PROJEKT

Pomorski fakultet u Rijeci razvija aplikaciju za rezervaciju vezova i pametne mobilnosti

Pomorski fakultet u Rijeci jedan je od projektnih partnera na projektu FRAMESPORT (“FRAMEwork initiative fostering the sustainable development of Adriatic Small PORTs”). Projekt razrađuje i testirat će inovativna rješenja za razna interesna područja malih luka, bazirajući se i na najboljim nacionalnim i internacionalnim praksama (tzv. best practice) i promovirajući kontinuiranu suradnju s relevantnim lokalnim i nacionalnim dionicima, kako bi se identificirale prioritetne teme za razvoj jedne sveobuhvatne strategije.

U tom smislu, realizacija informacijsko-komunikacijske (IKT) platforme, koja će prikupljati i sistematizirati podatke o manjim lukama na ovom području, jedan je od glavnih ciljeva projekta, kao i polazišna točka neophodna za daljnji razvoj. Projektom se želi stvoriti strateški okvir koji će pružiti novi impuls manjim pomorskim čvorištima duž jadranskih obala i time obnoviti njihov značaj kao ekonomskih pokretača uključenih teritorija.

Pomorski fakultet aktivno sudjeluje u svim projektnim aktivnostima koje između staloga uključuju: komunikacijsku strategiju, sastanke projektnih partnera, rad Upravljačkog odbora, kreiranje Web portala projekta, kreiranje pilot projekata, itd.

Projekt je u drugoj fazi provedbe koja uključuje pokretanje konstruktivnog dijaloga s dionicima različitih područja i sveobuhvatno prikupljanje podataka, uključujući informacije o uslugama i infrastrukturi luka lokalnog i županijskog značaja u programskom području.

Prikupit će se detaljni podaci o lukama za definiranje strateškog okvira kojeg FRAMESPORT projekt ima za cilj. Također, istražit će se više aspekata jadranskih luka lokalnog i županijskog značaja: od dimenzija i tehničkih karakteristika luka, krajnjih korisnika i osnovnih usluga koje im se nude, sve do detaljne analize akcija koje luke poduzimaju u svrhu smanjenja negativnog utjecaja na okoliš.

Prikupljeni podaci sačinjavat će cjelovitu i ažuriranu bazu podataka o lukama lokalnog i županijskog značaja na Jadranu i njihovim uslugama, a sve s ciljem vidljivosti samih luka, njihovih područja i zainteresiranih gospodarskih subjekata, kao i korisnika objekata (posjetitelja, nautičara itd.).

Razvoj pilot-projekata koje su osmislili pojedini projektni partneri također je u punom jeku. Pilot aktivnosti uključuju inicijative povezane s makro-temama: od stvaranja IKT aplikacija i srodnih usluga do prostornog planiranja, zaštite okoliša (znak zaštite okoliša EU) i razvoja poslovnih potencijala luka lokalnog i županijskog značaja, održivoj povezanosti luka s okolicom (pametna mobilnost-Smart Mobility), počevši od analize primjera dobre prakse na međunarodnoj razini.

Vodeći partner CORILA iz Italije predstavlja FRAMESPORT projekt na Nautičkom sajmu Venecija 2021 (29. svibnja – 6. lipnja 2021.). Prezentacija projekta održava se u sklopu webinara u subotu, 5. lipnja 2021., u 15:00 sati, na temu „Luke lokalnog i županijskog značaja kao pokretači društveno-ekonomskog razvoja jadranske obale: izazovi i mogućnosti“, što predstavlja priliku za povezivanje i pokretanje međusobne suradnje aktera u nautičkom sektoru, kao strateškog elementa njegova razvoja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari