NAJMLAĐI ČLAN 11. GENERACIJE

Predstavljamo riječke start-upove (6): Luxalea – riječki gimnazijalac osmišljava igraću kocku s bezbroj mogućnosti

Foto: Aleksandar Tomulić

Borna Massari maturant je Gimnazije Andrije Mohorovičića Rijeka koju je odabrao zbog poznatog Prirodoslovno-matematičkog smjera. Od malena je pokazivao interes za poduzetništvo, a ljubav prema tehnologiji vidio je kao način da ostvari svoje poduzetničke ambicije.

Kao dio 11. generacije Startup Inkubatora Rijeka, izgleda da je ozbiljno krenuo u poduzetničke vode i to razvojem projekta Luxalea.

Već u osnovnoj školi trudio se sudjelovati na različitim seminarima i projektima te pohađao brojne tečajeve i radionice. Po upisu u gimnaziju započeo je razradu projekta čiji je cilj bio oformiti prvi hrvatski robotički tim koji bi sudjelovao na najvećem srednjoškolskom natjecanju na svijetu – FIRST Robotics Competition. Danas sa zadovoljstvom može reći da je, uz brojne prepreke, uspio osnovati Crobotics Team te da je isti u dvije godine provedbe projekta uspješno prikupio 50.000 eura za izgradnju robota i putovanje na natjecanje u New York, te ove godine u Istanbul.

“Ovom prigodom zahvalio bih se cijelom timu, kojim se kao njegov osnivač i voditelj iznimno ponosim, te svima koji su prepoznali vrijednost ovakvog projekta te nam pomogli da se održi. Osvojili smo dvije vrijedne nagrade, ali smatram da je najveća nagrada znanje koje smo stekli”, istaknuo je Massari.

Stečena znanja Borna je još prije tri godine ugradio u projekt s kojim je ušao u Startup inkubator – Luxalea. No, njegovu provedbu morao je djelomično obustaviti s obzirom da je sudjelovao na srednjoškolskoj razmjeni u SAD-u.

‘To mi je iskustvo otvorilo oči na mnoge načine. Svakome bih preporučio da, ukoliko može, napusti poznatu okolinu na dulje vrijeme. Takva iskustva izgrađuju osobnost i pomažu da shvatite koje bitne stvari često ne primjećujemo”. 

Po povratku u Hrvatsku Borna je nastavio raditi na Luxalei. Prijavio se i postao najmlađi korisnik 11. generacije Startup Inkubatora. Znanje koje je stekao u inkubatoru smatra neprocjenjivim, te vjeruje da će mu pomoći i kasnije tijekom karijere. Borna se, naime, polako sprema za odlazak na studij računalnih znanosti na prestižnom sveučilištu u Groningenu.

Foto: Danilo Pavletić

Pitali smo Bornu otkuda inspiracija za projekt Luxalea?

“Imao sam dojam da je tržište društvenih igara poprilično zapostavljeno u trendu u kojem se veliki dio proizvoda fokusira na mogućnost da korisnik sam mijenja i modificira elemente proizvoda. Naime, društvene igre su predefinirane u tvornicama i malo se koja može mijenjati po željama kupca, a to je baš ono što pokušavam promijeniti sa svojim projektom Luxalea. Riječ je o kockici koja umjesto šest, ima beskonačno mnogo mogućih ishoda, a uzorci koji se prikazuju mogu biti kreirani po želji. Projekt je u fazi gdje imam razrađenu analizu tržišta, poslovni plan te funkcionalan prototip, ali još tu ostaje dosta prostora za napredak u svakoj od ovih stavki, a najveći mi problem predstavlja pronalazak partnera s kojima bih mogao ubrzati cjelokupni proces”, objašnjava Borna.

Primarno ciljno tržište ovog inovativnog proizvoda predstavljaju osobe koje uživaju igrati društvene igre i uz poslovne obaveze imaju dovoljno vremena za druženja s prijateljima i obitelji.

‘Pretpostavili smo dvije dobne skupine. Prvu čine mlađe osobe koje bi proizvod koristile za drinking games, truth or dare i slično. Drugu skupinu čine roditelji koji ovaj proizvod vide kao edukativni alat pomoću kojeg svojoj djeci mogu na zabavan način približiti osnovne koncepte učenja, prepoznavanja životinja, oblika i sl. Smatram da su mogućnosti brojne. S obzirom da sam tek završio gimnaziju i preda mnom su mnogi izazovi, teško mi je reći što bi bio krajnji cilj projekta, ali izlazak na tržište bi definitivno bio jedan golem korak”, objašnjava mladi inovator.

Tijekom rada na Luxalei Borna je dobio mnoge nove i interesantne ideje, no trenutno se fokusira na one čiju je realizaciju već započeo. O iskustvu u inkubatoru Borna ne krije oduševljenje.

“Jedna od najboljih odluka koje sam donio ove godine bilo je apliciranje za inkubacijski program Startup Inkubatora Rijeka. Podrška koja mi je pružena definitivno prelazi moja očekivanja. Mentori koji su nam spremni pomoći u svakom koraku našeg poduzetničkog pothvata. Dolaze iz različitih sektora čime nam se omogućava podrška na svim frontama: od financija i zakona, preko dizajna i brendinga pa se do proizvodnje.  Svi su profesionalni, stručni i nude nam svoje vrijedno znanja za besplatno, što je nevjerojatno. Znanje stečeno tijekom ovog programa definitivno će mi koristiti i u drugim projektima koje možda jednom započnem”, završio je Borna Massari.

Projekt Startup Inkubatora Rijeka namijenjen je osobama koje samostalno ili unutar tima žele razviti svoju poduzetničku ideju, a integralni je dio Odjela za poduzetništvo Grada Rijeke.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari