EUROPSKI PROJEKT REFRESH

Primorsko-goranska županija privela kraju europski projekt REFREsh namijenjen revitalizaciji industrijske baštine

Kako prenamijeniti oronulu industrijsku baštinu, osobito u ruralnim  područjima, pitanje je s kojim se susreću mnoge zemlje Europske unije, a odgovor  se pokušao iznaći kroz europski projekt REFREsh (Ruralna revitalizacija kulturne  baštine). Primorsko-goranska županija, kao jedan od partnera, provodila je projekt  od srpnja 2017. do rujna 2020. godine s ciljem revitalizacije neiskorištene  industrijske baštine u ruralnim područjima i iznalaženja novih oblika korištenja  takvih prostora kroz razvoj kreativnih industrija. Projekt je realiziran u okviru  Programa transnacionalne suradnje INTERREG Središnja Europa 2014. – 2020.  Ukupna vrijednost projekta bila je oko 16 milijuna kuna, a udio Primorsko goranske županije iznosio je oko 1,5 milijuna kuna, od čega se 85% odnosi na  bespovratna sredstva EU.  

U projektu je sudjelovalo deset partnera iz pet zemalja (Hrvatska, Italija,  Slovenija, Njemačka i Mađarska), a hrvatski partner osim Primorsko-goranske  županije, bila je i Općina Lokve. Namjera je bila sagledati, a potom i pretvoriti  industrijsku baštinu u kulturne centre, kao polazišta gospodarskog i turističkog  razvoja ruralnih industrijskih područja, općina i regija u Srednjoj Europi.  

Primorsko-goranska županija u okviru aktivnosti na projektu izvršila je  mapiranje industrijske baštine na području cijele županije te su izrađene studije  izvodljivosti za kuću čuvara brane na Lokvarskom jezeru i za staru školu u  Studenoj. U okviru projekta, s ciljem informiranja i uključivanja lokalnih dionika u  projekt, održane su brojne radionice i tematski sastanci na kojima su zajednički  analizirane potrebe i tražena najbolja rješenja prenamjene industrijske baštine za  potrebe kreativnih i kulturnih industrija.  

Općina Lokve u okviru projekta uredila je staru kuću čuvara brane na  Lokvarskom jezeru koja je pretvorena u Centar za istraživanje Gorskog kotara.  Novouređeni objekt i prostor preuzet će funkciju istraživačkog i obrazovnog centra  te postati središte umjetničke i izlagačke djelatnosti, odnosno obrade i  pohranjivanja rezultata različitih istraživanja, a dio centra čine radni i smještajni kapaciteti za terenske timove i polaznike seminara, kao i organizaciju škola u  prirodi i drugih aktivnosti.  

U sklopu projekta organizirana je i međunarodna izložba fotografija na temu  industrijske baštine i starih zanata čija je realizacija djelomično ograničena zbog  pandemije, no ipak je u svim zemljama koje sudjeluju u projektu nađen način kako  javnost animirati i senzibilizirati za vrijednost industrijske baštine. Tako su u svim  zemljama uz izložbu održana i razna druga događanja, od radionica, predavanja,  sajmova, koncerata, izložbi alata, a zbog nemogućnosti sudjelovanja većeg broja  posjetitelja dio je sadržaja i snimljen te se može pogledati na YouTube kanalu. 

Uz navedeni objekt u Lokvama, u okviru projekta REFREsh obnovljena su  još četiri objekta, po jedan u svakoj državi – staro skladište soli u Piranu koje je  prenamijenjeno u prostor predviđen za održavanje raznih kulturnih i turističkih  manifestacija, potom stara trgovina u talijanskom gradu Castello di Godego, koja  je postala kulturno središte mjesta; u mađarskom gradu Komlo obnavljeno je  nekadašnje komunističko sjedište koje je postalo regionalni kulturni centar grada,  dok je u njemačkom Freibergu obnovljen takozvani “Huthaus”, odnosno jedan od  najvažnijih dijelova bivšeg rudarskog kompleksa, a prostor je prenamijenjen u  kreativno središte. 

Vodeći partner na projektu REFREsh bila je Razvojna agencija Aufbauwerk  Region iz Leipziga – tvrtka za razvoj i upravljanje, dok su preostali partneri Primorsko-goranska županija i Općina Lokve, Gospodarska komora regije Pečuh Baranja, Grad Komló, Zavod za zaštitu kulturne baštine Slovenije, Općina Piran,  Inovacijski klaster za kulturnu i prirodnu baštinu iz Venecije i Općina Castello di  Godego. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari