RADIONICE, PERFPRMANSI, IZLOŽBE, PANEL RASPRAVE...

Programom Queer Tango na Korzu u četvrtak počinje 4. SMOQUA – međunarodni festival queer i feminističke kulture

U četvrtak, 15. listopada 2020.g. u 14 sati, u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, ispred zgrade Gradske vijećnice na Korzu (Korzo 16) održat će se otvorenje 4. međunarodnog festivala queer i feminističke kulture Smoqua, kojim ujedno Lezbijska organizacija Rijeka LORI obilježava svoj „okrugli“ 20 rođendan.

Festival će ispred Gradske vijećnice biti otvoren programom Queer Tango (AT/AR/HR), koji je rezultat pokreta koji je ujedinio žene uzrujane heteronormativnošću, koja pretpostavlja da žena treba čekati da je pozovu na ples, te queer osobe koje žele plesati s partnerima/icama bez obzira na ulogu. Ples predvodi Damian Cortes Alberti uz podršku riječke plesne grupe Flame.

Program se u 15 sati nastavlja otvorenjem aktivističke izložbe „20 godina LORI“ u izlozima Gradske vijećnice, a od 17.00 do 19.00 sati u Gradskoj vijećnici slijedi panel-rasprava: Ljudska prava LGBTI osoba u Europi i Hrvatskoj. Raspravu moderira Sandra Benčić, a govore Geraldine Guille, predstavnica Agencije za temeljna prava EU, Ana Urlić, aktivistkinja Zagreb Pridea i Dijana Kesonja, savjetnica pučke pravobraniteljice, koje će diskutirati o rezultatima istraživanja Agencije Europske unije za temeljna prava o nasilju i diskriminaciji prema LGBTI osobama u Europi i istraživanja Zagreb Pridea u Hrvatskoj.

Od 19.00 sati u Galeriji SKC u Palachu (Kružna 8) slijedi predstavljanje projekta „AIDS – prema stvarnim događajima“. Kustos Vladimir Čajkovac predstavit će istraživanje iz kojeg su proizašle izložbe u Muzeju higijene u Dresdenu i Međunarodnom muzeju crvenog križa i polumjeseca u Ženevi. Analizirajući načine vizualne reprezentacije HIV/AIDS-a, Čajkovac ih nastoji staviti u relaciju s današnjim vizualnim jezikom pandemije COVID-19. Od 20.00 sati potom će u Galeriji SKC biti i otvorena izložba „Pandemija – prema stvarnim događajima“.

Od 21.00 do 23.00 sata u Palachu slijedi nastup zbora „OzloglaŽene“ (HR). U suradnji s programom „Ženski životi glasnije“ publici će se tom prilikom dijeliti manifest o ženskom zadovoljstvu uz koncert pop-up zbora Riječanki i podršku zbora VINS, koji će izvoditi tradicijske hrvatske pjesme korigirane u pravcu rodne senzitivnosti.

Dodajmo, od 12.00 do 23.00 sata u OKC-u Palach, koje je mjesto festivalskog okupljanja, posjetitelji se mogu informirati o programu ovogodišnje Smoque, družiti se i prema želji donirati za promotivne materijale.

Najavljena događanja organizirana su uz poštivanje svih važećih preporuka za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19. Svi se sudionici i posjetitelji pozivaju na poštivanje preporuka: pojačanu osobnu higijenu, fizičku udaljenost te nošenje zaštitnih maski za lice.

Festival Smoqua, unatoč okolnostima, ove godine (uživo i/ili putem online platformi) do 17. listopada okuplja više desetaka umjetnika i umjetnica, aktivista i aktivistkinja te goste i gošće iz Hrvatske i inozemstva. Posjetitelje na nekoliko riječkih lokacija očekuju izložbe, panel rasprave, radionice, performansi i drugi sadržaji, kroz razmjene znanja i iskustava u ugodnom ozračju. 

Tema festivala je Semo qua (fiumano: Tu smo), a kako udruga LORI slavi 20 godina postojanja kao prva registrirana lezbijska organizacija u Hrvatskoj, svi će sadržaji propitivati predrasude i “pozivati” na njihovo promišljanje.
Festival Smoqua od 2017. godine organizira Lezbijska organizacija Rijeka „LORI“ u suradnji s udrugom PaRiter, Centrom za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci i platformom Građanke svom gradu.

Smoqua je dio programskog pravca Kuhinja različitosti u okviru programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

Festival podržavaju: Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Europska komisija, Global Fund for Women, Astraea, Norveška ambasada, Musagetes, Linz Kultur, RedSapata, uz sponzorstvo Tiskare Adria print.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari