RIJEČANI NA DETOKSIKACIJI: Posjetite Zdravu tržnicu, probajte detoks jela i čajeve te radionicu sirove hrane!

Najavljen je Rijeka detox – prvi ovogodišnji Ri gastro tjedan u znaku lokalnih sezonskih namirnica

Proljeće nam donosi prvo ovogodišnje izdanje Ri gastro dana, u nešto izmijenjenom ruhu i s novim podnaslovom – Rijeka Detox, ali kao i do sada posvećeno lokalnim sezonskim namirnicama.

Ova gastronomska manifestacija, nastala u organizaciji Turističke zajednice grada Rijeke i u suradnji s ugostiteljima Rijeke i okolice, trajat će od 7. do 14. travnja. Pred nama je tjedan posvećen samoniklom bilju kvarnerskog kraja i njegovom blagotvornom djelovanju na naše zdravlje, uz popratna događanja i stručna predavanja o detoksu i postizanju balansa u životu.

Predstavljanje u „Kašetici“

Novi Ri gastro dani prigodno su predstavljeni u Centru autohtonih proizvoda „Primorsko-goranska Kašetica“, a najavili su ih Vojko Obersnel, gradonačelnik Grada Rijeke, Petar Škarpa, direktor Turističke zajednice grada Rijeke, Sanja Krmpotić, koordinatorica programa Ri gastro Turističke zajednice grada Rijeke, Dalibor Šoštarić, ravnatelj Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ, Monika Srdoč, predstavnica bistroa Mezanin te dr. sc. Silvija Zec Sambol, dr. med., predavačica u sklopu programa Rijeka detox.

Ukusne zalogaje za predstavljanje Rijeka detoxa pripremili su bistro Mezanin, konoba Volta, bistro-pizzeria Maslina na Zelenom trgu, Cacao Coffe & Sweets Bar, Rica Gluten Free, Socijalna zadruga Put, OPG Kenda i pekarski obrt Demetra.

Tko želi uživati u dobrom zdravlju, mora čuvati svoj želudac, stoljetna je narodna mudrost. Samoniklo jestivo bilje poboljšava probavu i opće zdravlje, a proljeće je pravo vrijeme za njegovo uvođenje u naše jelovnike, stoga je prva ovogodišnja Ri gastro manifestacija posvećena upravo namirnicama za detoksikaciju našeg organizma.

Zdrava tržnica

Ri gastro započinje u subotu, 7. travnja, jednodnevnom Zdravom tržnicom kod Kazališnog parka, s ponudom zdravih namirnica i proizvoda malih lokalnih proizvođača: OPG Kenda, OPG Sokić, OPG Kurbegović, OPG Mrvoš, Socijalna zadruga Put, Pekarski obrt Demetra, OPG Hela Liverić, OPG Maretić, OPG Bogdanić, First in the raw, Hortiriviera i eko trgovina Prokulica.

Detoks jela

Manifestacija se nastavlja do subote, 14. travnja u ugostiteljskim objektima Rijeke i okolice uz ponudu jela s divljim šparogama, medvjeđim lukom, koprivom, mišancom i drugim namirnicama za vitalnost i bolje zdravlje. Detoks jela koja će se nuditi tijekom Ri gastro dana inspirirana su receptima Dunje Gulin, Sandre Kolonić & Gaia Nove i dr. sc. Silvije Zec Sambol, dr. med.

Ugostitelji-partneri koji sudjeluju u Ri gastro – Rijeka detox tjednu su Bistro Mezanin, Bistro Placa 51, Bistro Conca d’Oro, Konoba Volta, Bistro Kostrenka, Brasserie As, Restaurant Kamov (Grand hotel Bonavia), Restoran Aerosteak, Restoran Porto Grillo, Konoba Blato, Restoran hotela Continental, Bistro-pizzeria Maslina na Zelenom trgu, Kavana & Bar Grad, Slastičarna Ebba’s cuisine, Cacao Coffe & Sweets Bar, Rica Gluten Free, Samovar bar i trgovina bio&bio.

Promišljanje o prehrani

Promišljanje o prehrani i preuzimanje odgovornosti za svoje zdravlje, neophodno je u današnjem stresnom stilu života. Sve što unosimo u organizam utječe na naše osjećaje, izgled, energiju i vitalnost, a dodatno izlaganje stresovima i naporima onemogućuje tijelu eliminirati sve nakupljene toksine, što se dugoročno loše odražava na naše zdravlje.

Detoksikacija je način uklanjanja nakupljenih štetnih tvari, te vraćanje tijela i duha u ravnotežu – na prirodan način, o čemu će se više moći saznati na stručnim predavanjima koja će se održavati u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke, a ulaz će biti slobodan.

Program je dodatno obogaćen danima detox čajeva u Samovaru, radionicom sirove hrane u konobi Nebuloza uz Sandru Kolonić iz udruge Gaia Nova te posebnim pogodnostima i savjetima o detoksu u bio&bio trgovini.

Više o ugostiteljima-partnerima i programu Rijeka detoxa moguće je pronaći na stranicama http://rigastro.visitrijeka.hr/

PROGRAM

7.4. ZDRAVA TRŽNICA, kod Kazališnog parka do Riječke tržnice, od 9 do 14 sati
Ponuda zdravih namirnica i proizvoda od malih lokalnih proizvođača: OPG Kenda, OPG Sokić, OPG Kurbegović, OPG Mrvoš, Socijalna zadruga Put, Pekarski obrt Demetra, OPG Hela Liverić, OPG Maretić, OPG Bogdanić, First in the raw, Hortiriviera i eko trgovina Prokulica.

7.-14.4. PONUDA JELA OD SAMONIKLOG BILJA I DRUGIH DETOKS NAMIRNICA, ugostiteljski objekti Rijeke i okolice
Detoks jela pripremljena po receptima Dunje Gulin, Sandre Kolonić & Gaia Nove, dr. sc. Silvije Zec Sambol, dr. med.

STRUČNA PREDAVANJA O DETOKSU I POSTIZANJU BALANSA U ŽIVOTU, Gradska vijećnica Grada Rijeke, Korzo 16 – ulaz slobodan
10.4. Detoks organa po godišnjim dobima, dr. sc. Silvija Zec Sambol, dr. med., integrativna liječnica / Detoks od A do Ž, Dunja Gulin, autorica knjige “Detoks program od A do Ž”, od 18 do 20 sati
13.4. Žene i muškarci u hormonskoj ravnoteži, Dr. Sanja Toljan, dr. med., autorica uspješnice “Čudesna moć hormona”/ Hormonalnom yogom i tehnikama disanja do balansa, Renata Reiner, certificirana instruktorica hormonalne yoge, od 18 do 20 sati

DANI DETOX ČAJEVA U SAMOVARU

9.-14.4. Dani zelenog čaja, Samovar bar, Trg Matije Vlačića Flaciusa 2
9. i 12.4. Cjelodnevna degustacija ZIP (Zdravlje Iz Prirode) čaja, Samovar tea shop, Trg Matije Vlačića Flaciusa 7
7.-15.4. Popust 10% na detox čajeve (100% Pure green tea, Artičoka, Kopriva i ZIP), Samovar tea shop, Trg Matije Vlačića Flaciusa 7 i ZTC RIJEKA, Zvonimirova 3

12.4. DETOX RADIONICA SIROVE HRANE – od predjela do deserta, Konoba Nebuloza, Titov trg 2, od 17 do 19.30 sati
Učite i jedite zdravo sa Sandrom Kolonić iz udruge Gaia Nova
Cijena radionice s konzumacijom jela: 250 kuna po osobi
Informacije i rezervacije mjesta: 098 258 861

7.-14.4. POSEBNE PRILIKE I POGODNOSTI U BIO&BIO TRGOVINI, Ivana Zajca 24

bio&bio obilježava 10 godina postojanja u Rijeci

bio&bio savjetnike pitajte sve o detoksu pomoću zobi, najboljoj „hrani za život“ i moćnom superfoodu, s popustom od 15% na istaknute namirnice

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari