PORAZNA STATISTIKA

Video | Riječani u Rijeci i Riječani ‘vani’: Zašto je rad kod nas manje vrijedan? Cijena rada u Hrvatskoj je među najnižima u EU!

Cijena rada po satu u Hrvatskoj je među najnižima u Europskoj uniji. Lošije su tek Latvija, Mađarska, Rumunjska i Bugarska. Svi ostali imaju višu dnevnicu bez obzira o kojem je poslu riječ. Provjerili smo zašto je rad u Hrvatskoj manje vrijedan

Milan Delač je brodobravar, a radi za stranu firmu koja posluje s riječkim brodogradilištem. Plaća mu je oko 1200 eura, a bila bi duplo veća da isti posao radi u inozemstvu, izvještava Ida Balen za RTL Danas.hr.

“Uvozi se radna snaga da bi se nas potplaćivalo, ucjenjivalo za satnicu. Ako nećete vi, ima tko hoće”, ispričao je Delač dodavši da je potrebno prilagoditi se kako bi se moglo funkcionirati.

Dok je u Hrvatskoj cijena rada po satu 11.2 eura…

…u Danskoj je gotovo 47, a u Austriji i Njemačkoj oko 37 eura. Ipak, to se ne osjeti u građevini koja je, kako govore radnici, svijetli primjer. Građevinski radnik Muhamed Nadarević rekao je da je do promjene došlo zbog potražnje radnika te da je “svaki mjesec bolje i bolje”.

“Čak se neki vraćaju iz Njemačke, koji su napustili ovdje, oni se vraćaju ovamo. Viđaju da to nije to”, kazao je Nadarević o potrebi za odlazak u Njemačku.

Većina ih i ne bi otišla da nije morala.

Matej Gržeta je rekao: “Oni tamo rade za puno veće novce iste poslove koje bi mogli ovdje, za iste firme koje nisu nužno u Njemačkoj.”

Sin Zdenke Čurčić iz Rijeke zaposlen je u Austriji gdje je studirao, a potom i ostao. Po zanimanju je inženjer te radi u tom području, kako je ispričala njegova majka, ima bolju plaću u usporedbi s kolegama koji su ostali.

Mnogi poljoprivrednici i proizvođači htjeli bi radnicima dati bolje plaće, ali ne mogu. Josip Konjuh iz Popovca u Baranji ima dva i pol hektara voćnjaka i proizvodi rakiju.

Mnogi bi dali veću plaću, ali – ne mogu

“Prije smo imali jednog zaposlenog, ali onda jednostavno cijena krajnjeg proizvoda ne dozvoljava da se to sve pokrije, odnosno, da mi možemo naplatiti svoj rad.

Ovdje se većinom iseljavaju ljudi iz Baranje ili imaju svoja poljoprivredna gospodarstva, tako da je stvarno veliki problem pronaći radnu snagu. Ne mogu toliko podići cijenu rada da bih uopće poslovao”, rekao je Konjuh.

Visoki porezi, korupcija, pljačka kod privatizacija. Sve to građani navode kao osnovni razlog porazne statistike prema kojoj je Hrvatska po plaćama na dnu europske ljestvice, izvještava Ida Balen za RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari