O CIJEPLJENJU

Riječki imunolog: ”Obvezno cijepljenje za neke nije nametanje sile, nego briga za druge”

Foto: Pixsell

Virusni imunolog Stipan Jonjić gostovao je na N1 televiziji i komentirao epidemiološku situaciju.

Zaključak Svjetske zdravstvene organizacije, da gubimo bitku s koronavirusom i da su u ovom trenutku varijante koronavirusa u vodećoj poziciji pred svijetom, Jonjić je ocijenio očekivanim, piše Index.

“Virus se stalno mijenja i nastaju varijante. To je naprosto način njegova širenja”

“Virus se stalno mijenja i nastaju varijante, one varijante koje imaju prednost jer su napravile mutacije koje imaju brže širenje, one su u prednosti i dominiraju, uvijek će dominirati. To je naprosto način širenja virusa i način evolucije virusa. Ovo što je WHO rekao, da gubimo bitku, znanost nije iznenađena da će covid s nama biti vjerojatno godinama, mi ga se nećemo tako lako riješiti, ali moramo se naučiti živjeti s njime”, rekao je Jonjić.

VIDEO DANA:

“Sjeverna hemisfera je bogatija, i procijepljenost je puno veća, i kvaliteta života je puno drugačija, i polako ulazimo u normalizirano stanje, normaliziramo odnose s virusom i pandemijom, a u mnogim zemljama procijepljenost je beznačajna i virus će se širiti. Ništa neobično što je rekla Svjetska zdravstvena organizacija, to je istina”, rekao je Jonjić.

“Cjepiva nisu kriva za nove varijante, prirodno je da virus mutira”

Pojavile su se i teze da su cjepiva kriva za pojavljivanje novih varijanti virusa. Jonjić ih je odbacio.

“Nisu cjepiva kriva za nove varijante, prirodno je da se virus probire. Imuni odgovor, stečen prirodnom infekcijom ili cijepljenjem, stvara novu barijeru za virus i on će je preskočiti ako napravi novu mutaciju i ako uspije ignorirati ovo što mu je branilo da ide dalje. I jedna i druga situacija prirodno vodi ka stvaranju novih varijanti, ali ako ste cijepljeni, šansa se virus tako masovno širi puno je manja. Reći da će procijepljenost biti kriva za generiranje novih varijanti naprosto nije istina. To je potpuno krivo gledanje”, rekao je Jonjić.

“Obvezno cijepljenje za neke nije nametanje sile, nego briga za druge”

Govoreći o obveznom cijepljenju, koje su neke zemlje uvele za neke djelatnosti, Jonjić smatra da i nije tako loše.

“S obzirom na to da smo dio Europe, koja ima svoja pravila, ljudska prava, slobode, vjerujem da u uljuđenom svijetu možete postići nešto bez naredbe i nametanja, međutim, kad je u pitanju bolest, zapravo ugrožavate nečiji život. Vi nemate pravo ugroziti nečiji život. Ja sam uvijek govorio da bih uveo obvezno cijepljenje za neke djelatnosti, tu spada promet, značajnim dijelom i turizam, zdravstvo, meni nije mrsko čuti to što se zagovara. To nije nametanje sile, nego sprečavanje ugrožavanja drugih”, rekao je Jonjić.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari