Riječki kafić zgrozio seksističkom objavom: “Nema tu hoću neću. Digni suknju i…”

FOTO: Facebook

Riječki kafić La Guardia često uveseljava građane simpatičnim porukama napisanim kredom na ploči zida na ulazu u kafić no čini se da su ovoga puta sa šalom pretjerali, ako se njihova objava na uopće i može nazvati šalom

Naime, na ploči su kredom ispisali „DIGNI SUKNJU“ te su ploču fotografirali i objavili na Facebooku uz opis fotografije: „nema tu hoću neću..stisni zube i..“ iz čega se jasno da zaključiti kako aludiraju na nepristanak žena na seks.

Na njihovu objavu reagirala je riječka psihologinja Lorena Zec koja radi u SOS Rijeka, centru za nenasilje i ljudska prava koja im je ukazala kako seksualno uznemiravanje i nasilje nije smiješno.

„Radim kao psihologinja sa žrtvama upravo takvog nasilja te vas pozivam da dođete do nas u udrugu SOS Rijeka ukoliko vas zanima više o toj temi i velikoj patnji koju seksualno nasilje i uznemiravanje uzrokuju. Smatram da svatko može pogriješiti, zato smo tu da se međusobno educiramo i podržavamo“, napisala je Zec.

SEKSISTIČKA OBJAVA ZGROZILA NOVINARKE

Kafić se neuspješno pokušao opravdati kako su spomenutim tekstom aludirali na popularnu pjesmu Đorđa Balađevića „Djevojka sa čardaš nogama“, ali im je novinarka Radio Rijeke, Matea Krmpotić, vrlo brzo dala do znanja kako je evidentno da se u pjesmi nigdje ne spominje tekst „nema tu hoću neću..stisni zube i..“

„Nema opravdanja. Interna fora s ovim “captionom” vam je gnjusna i idući put ju zadržite za sebe.. Koliko znam, u pjesmi nigdje ne stoji “nema neću, stisni zube i…” To svi čitaju i javno je, na cesti. Čitaju mladi, djeca. Takvu tihu jezu od objave zadržite za sebe. I nismo protumačili seksističkom, već JEST seksistička, odvratna i, uz taj caption, poziv je na nasilje. Sigurna sam da ne biste voljeli da se uz ovakav kontekst vežu vaše majke, kćeri, sestre, žene, bake“, odgovorila im je Krmpotić.

Na seksističku objavu koja potiče seksualno nasilje nad ženama reagirala je i novinarka 24 sata Maja Krištafor.

„Ovo je stvarno strašno. ‘Stisni zube?’ pa jeste li vi ozbiljni? Kakvi ste vi to ljudi kad zbijate šale na račun silovanja žena? Može vas biti apsolutno sram. Znate li koliko žena svakodnevno samo u Hrvatskoj trpi nasilje: seksualno, fizičko i psihičko? U samo protekla četiri dana ubijene su četiri žene. Njihovi ubojice vjerojatno su se družili u kafićima i birtijama nalik vašoj gdje su zbijali takve odvratne šale, misleći da su žene građanke drugog reda i da se s nama može sve što hoće. E pa ne može ‘draga gospodo’. Ovo vam stvarno nije trebalo. Opametite se nakon ovoga, kad već do sad niste“, poručila im je Krištafor.

Kafić je seksističku objavu objavio 18. veljače te ju do danas nisu izbrisali s čime su unatoč brojnim negodovanjima od strane žena pokazali svoj stav prema seksizmu.

 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari