OSTAJE OTVORENA DO 18. RUJNA

U Filodrammatici otvorena video instalacija ‘Shema stvari’ američke umjetnice Jennifer Lyn Morone

U četvrtak navečer u Galeriji Filodrammatica u Rijeci, u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture, otvorena je video-instalacija Shema stvari, američke umjetnice Jennifer Lyn Morone.

 Radi se o trokanalnoj video-instalaciji, koja se bavi svakodnevicom nekolicine likova koji žive u poželjnom post-radničkom svijetu. Njena autorica polazi od tvrdnje da je ubrzan razvoj tehnologije možda promijenio prirodu rada za neke, ali nije raskrčio put prema boljem, održivom životu, što je najavljivalo (utopijsko) obećanje da će nas tehnološki napredak jednoga dana dovesti do svijeta u kojemu strojevi sve rade, a ljudi uživaju u obilju i dokolici.

Instalacija je nastala na temelju zaključaka umjetničinih razgovora sa stručnjacima iz područja tehnologije, politike i znanosti, ali i suradnje s polaznicima imaginacijskih radionica pisanja priča i scenarija o mogućoj budućnosti, tj. alternativnoj sadašnjosti svijeta rada, koje su se održale u Rijeci u lipnju prošle. godine.

U radu se pojavljuju i glume Sendi Bakotić, Anja Sabol, Tonka Mršić, Denis Kirinčić, Mia Rukavina, Zdravko Tovilović, Nebojša Zelič i drugi, dok su za video i zvuk bili zaduženi Sara Salamon, Ivan Vranjić i Ivo Vičić. Scenarij, režiju i montažu potpisuje Jennifer Lyn Morone, pomoćnik redateljice je Leo Kirinčić, a producentica Vanda Velagić iz Drugog mora.

 Video-instalacija se može razgledati do 18. rujna, svakim danom između 17 i 21 sat, a ulaz u Galeriju Filodrammatica je slobodan.
U skladu s preporučenim epidemiološkim mjerama, u prostoru galerije istovremeno može boraviti najviše 15 posjetitelja, koje se poziva da na ulazu dezinficiraju ruke, održavaju odgovarajuću međusobnu udaljenost i obavezno nose zaštitnu masku za lice.

Shema stvari nastala je u produkciji Drugog mora, u okviru programa Dopolavoro projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, a podržali su ju Ministarstvo kulture i medija RH i Grad Rijeka – Odjel za kulturu.
Udruga Drugo more korisnik je financijske podrške Zaklade Kultura nova, dok je Jennifer Lyn Morone podržana od strane Zaklade RadicalxChange.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari