TJEDAN ZDRAVLJA

Galerija | U riječkom KBC-u održan Dan otvorenih vrata na Klinici za dentalnu medicinu

U okviru obilježavanja Tjedna zdravlja i Svjetskog tjedna svijesti o oralnom karcinomu i karcinomu glave i vrata (Oral, Head and Neck Cancer Awareness Week), na Klinici za dentalnu medicinu KBC-a Rijeka i Fakultetu dentalne medicine Sveučilišta u Rijeci danas se održao Dan otvorenih vrata. Ova akcija provodi se širom svijeta s ciljem prepoznavanja karcinoma usne šupljine u ranoj fazi jer rano otkrivanje spašava živote.

Na Dan otvorenih vrata u ordinacijama Odjela za oralnu medicinu Klinike za dentalnu medicinu zainteresiranim građanima omogućeni su pregledi usne šupljine bez narudžbe i uputnice, a izvodili su ih specijalisti i specijalizanti oralne medicine. Današnju javnozdravstvenu akciju otvorili su koordinatori Tjedna zdravlja, volonteri Udruge Srce za nju koji su na preglede usne šupljine dovozili onkološke pacijente Klinike za tumore.

„Obzirom na veliki značaj ranog prepoznavanja zloćudnih bolesti usne šupljine za ishode liječenja, dragocjeni su ovakvi oblici upoznavanja i edukacija široke javnosti jer samo dobro informirani bolesnik može biti optimalan partner u unapređenju zdravstvenog sustava usmjerenog upravo dobrobiti bolesnika samih“ – poručio je ravnatelj KBC-a Rijeka prof. dr. Alen Ružić.

Rak usne šupljine, odnosno oralni karcinom, je šesti najčešći oblik raka na svijetu. Nažalost, ponekad se otkrije u uznapredovalom stadiju kada je ishod liječenja neizvjestan. Posebno ranjive skupine za ovaj oblika raka su muškarci, pušači, konzumenti alkohola, osobe s oslabljenim imunosnim sustavom i osobe koje u obitelji imaju oboljele od karcinoma usne šupljine. Karcinom usne šupljine može se otkriti u ranoj fazi razvoja, jednostavnim, bezbolnim i brzim pregledom. Područje usne šupljine povoljno je za ranu dijagnozu karcinoma jer je područje svakodnevnog rada stomatologa. Alarmantno je da samo mali broj bolesnika bude pravovremeno dijagnosticiran i upućen na liječenje što oralni karcinom svrstava među 10 najsmrtonosnijih karcinoma.

Cilj ove kampanje usmjeren je prema podizanju svijesti o oralnom karcinomu i isticanju da je izbjegavanje rizičnih faktora, pravovremena dijagnostika i odazivanje na preventivne preglede najefikasniji način sprječavanja neželjenih ishoda bolesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari