USUSRET BLAGDANU VELIKE GOSPE: Donosimo program proslava i upute za sve one koji će pohoditi Trsatsko svetište

Foto: Ilustracija

Za tisuće hodočasnika koji će i ove godine 15. kolovoza, na blagdan Velike Gospe, posjetiti Svetište Majke Božje Trsatske, pripremljen je bogat vjerski program

Tog dana, s obzirom na velik broj hodočasnika, uže središte Trsata bit će zatvoreno za promet, a za posjetitelje je osiguran besplatan javni gradski prijevoz.

Tradicionalnu proslavu Velike Gospe na Trsatu najavio je gvardijan Trsatskog svetišta fra Antun Jesenović, istaknuvši kako se i ove godine na najveći blagdan posvećen Majki Božjoj očekuje oko 40 tisuća hodočasnika.

Vjernički program proslave

Vjernički program proslave blagdana započinje trodnevnicom u subotu, 12. kolovoza koju će predvoditi fra Darko Tepert, bibličar i profesor Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu. Svaki dan trodnevice započinje marijanskom pobožnosti u 17,45 sati, a nastavlja se misom u 18,30 sati. Posljednjega dana trodnevne priprave, u ponedjeljak 14. kolovoza u 20 sati bit će održan koncert Mirjane Bobuš.

Središnju svečanu misu u 18.30 sati na dan Velike Gospe 15. kolovoza u svetištu Majke Božje Trsatske predvodit će riječki nadbiskup Ivan Devčić.

Svetoj misi će prethoditi hodočasnička procesija s likom Gospe Trsatske. Na sam blagdan mise će još biti služene u 6, 7, 8, 9, 10 i 11.30 sati, s time da se će misu u 10 sati namijenjenu hodočasnicima služiti provincijal fra Ilija Vrdoljak, a tijekom cijelog dana vjernici će se moći ispovjediti.

Posebna prometna regulacija

Na blagdan Vele Gospe na Trsatu će biti uvedena posebna prometna regulacija, pa će tako od 6 do 22 sata za promet svih vozila, osim interventnih i taksi vozila te vozila javnog gradskog prijevoza, biti zatvoreno Šetalište Joakima Rakovca od raskrižja na Parizu do Frankopanskog trga, Radićeva ulica, Ulica fra Serafina Schona, Frankopanski trg, Ulica Slavka Krautzeka od Frankopanskog trga do raskrižja s Marohnićevom ulicom te Ulica Drage Šćitara od raskrižja s Marohnićevom ulicom do Ulice fra Serafina Schona.

Posjetitelji Trsatskog svetišta pozvani su da se koriste javnim gradskim prijevozom, koji će toga dana na liniji 2 i 8 biti besplatan. Autobusi će voziti po voznom redu koji vrijedi radnim danom, a KD Autotrolej će, prema potrebi, povećavati broj polazaka autobusa od Željezničkog kolodvora do Trsata. Na sigurnost posjetitelja i prometa pazit će djelatnici policije, uz stalno dežurstvo Hitne pomoći i Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke.

Na Trgu Viktora Bubnja bit će organiziran sajam, na kojem će se, između ostaloga, moći nabaviti sakralni suveniri te proizvodi našeg kraja.

Osim u Trsatskom svetištu, blagdan Velike Gospe bit će obilježen i u Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Starom gradu, najstarijoj župnoj crkvi u gradu koja slavi svoga patrona. Trodnevnu duhovnu pripravu s početkom u 19 sati predvode fra Gaudencije Vito Spetić i fra Tomislav Šanko. Ovim povodom u nedjelju, 13. kolovoza u 20 sati bit će održan koncert duhovne glazbe.

Središnju misu župnog blagdana s procesijom ulicama grada s Gospinim kipom i svijećama u ponedjeljak 14. kolovoza u 19 sati predvodi fra Bojan Rizvan. Mise u utorak 15. kolovoza na rasporedu su u 8, 10 i 19 sati.

Obavijest o preregulaciji prometa na području Trsata na dan 15. kolovoza 2017.

U povodu Velike Gospe, u utorak, 15. kolovoza 2017. godine, provest će se preregulacija prometa na području Trsata te će od 6 do 22 sata za promet će biti zatvorene sljedeće prometnice:

Šetalište Joakima Rakovca, od raskrižja na Parizu do Frankopanskog trga
Radićeva ulica,
Ulica fra Serafina Schona,
Ulica Drage Šćitara, od raskrižja s Marohnićevom ulicom do Ulice fra Serafina Schona,
Frankopanski trg,
Ulica Slavka Krautzeka, od Frankopanskog trga do raskrižja s Marohnićevom ulicom.

Zabrana prometa ne odnosi se na autobuse javnog prijevoza, službena i tehnička vozila različitih interventnih službi, taksi vozila te vozila s izdanim akreditacijama.

Linije 2 i 8 javnog prijevoznika Autotrolej prometovat će s povećanim brojem linija, te će prijevoz na tim linijama 15. kolovoza biti besplatan.

Tijekom preregulacije prometa, autobusno stajalište na Frankopanskom trgu bit će ukinuto, a iskrcaj putnika obavljat će se na Trgu Viktora Bubnja.

Vozila s izdanim akreditacijama moći će se parkirati isključivo na parkiralištu Fortica (parkiralište Svetišta kod Spomen kosturnice).

Od 16 sati vozila s akreditacijama i taxi vozila do Trsatskog svetišta moći će dolaziti isključivo smjerom Mihanovića ulica – Marohnićeva ulica – Ulica Drage Šćitara – Ulica fra Serafina Schona.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views