NJE. E. GENKA GEORGIEVA

Veleposlanica Bugarske u posjeti Rijeci i Županiji: ‘Nadam se da će naše dvije zemlje ostvariti još bolju poslovnu i gospodarsku suradnju’

U sjedištu Primorsko-goranske županije župan Zlatko Komadina i gradonačelnik Vojko Obersnel u nastupni posjet primili su veleposlanicu Republike Bugarske u Republici Hrvatskoj, Nj.E. Genku Georgievu.

Veleposlanica Georgieva vjerodajnice je predala 4. ožujka 2019. godine, a tijekom nastupnog posjeta Primorsko-goranskoj županiji i Gradu Rijeci sudjelovala je i na susretu bugarskih tvrtki koje su u okviru trgovačke misije u RH posjetile HGK-ŽK Rijeka gdje su im organizirani poslovni susreti s hrvatskim tvrtkama te posjet i obilazak Industrijske zone Kukuljanovo.

Uz župana Komadinu na primanju je sudjelovao ravnatelj JU „Regionalna razvojna agencija Primorsko-goranske županije“ Vedran Kružić, a uz gradonačelnika Obersnela pročelnica Odjela gradske uprave za poduzetništvo Jana Sertić, dok su u pratnji veleposlanice primanju nazočile ekonomska savjetnica za gospodarstvo i trgovinu pri Veleposlanstvu Bugarske u Zagrebu Mirella Tasseva te stručnjakinja bugarske Agencije za mala i srednja poduzeća Svetla Zapryanova.

Na primanju se razgovaralo o mogućnostima jačanja gospodarske i kulturne suradnje između bugarskih partnera i partnera s područja Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke, s posebnim naglaskom na potencijalnu suradnju u segmentu kozmetičke i farmaceutske industrije, prerađivačke industrije, prehrambene industrije kao i u turizmu te inovacijama i digitalizaciji.

„U jeku ove krize koja je izazvana pandemijom koronavirusa gospodarstvo je dosta stradalo i mi kao Veleposlanstvo bismo htjeli pronaći veći broj partnera u Hrvatskoj da sami sebi pomognemo kako bi oporavili naše gospodarstvo i podigli našu robnu razmjenu koja je također stradala. Bugarska ima dosta kontakata i veza s Rijekom, iz vremena srednjega vijeka (…) a iz 20. stoljeća ovdje je i naša ostavština obitelji Nestorov koja je vezana za Ivanu Brlić-Mažuranić“, naglasila je veleposlanica Georgieva izrazivši nadu da će sastanak s predstavnicima Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke kao i poslovni razgovori u HGK-ŽK Rijeka otvoriti novu stranicu suradnje s Bugarskom.

Gradonačelnik Obersnel istaknuo je da je dosadašnja suradnja s Bugarskom bila uglavnom vezana uz kulturu. „Burgas je naš grad prijatelj koji je velika luka na Crnome moru, ali je u isto vrijeme i veliko turističko i industrijsko središte (…) Bili smo i u kontinuiranom kontaktu s Plovdivom budući da je Plovdiv prošle godine bio Europska prijestolnica kulture (…) Razgovarali smo i o mogućem nastupu Opere iz Burgasa u našem kazalištu, a naravno uz sve to nismo zaboravili ni gospodarstvo pa vjerujem da ćemo nakon ove posjete bugarskih poduzetnika Rijeci uspjeti organizirati uzvratnu posjetu kako bismo uspostavili što tješnju suradnju i na gospodarskom planu“, zaključio je Obersnel.

„Bugarska i Hrvatska imaju slične tranzicijske probleme u smislu nestajanja velikih sustava i počivanja gospodarstva na malom i srednjem poduzetništvu i po pokazateljima u Europskoj uniji smo slični, s ne baš sjajnim rezultatima. Ono što me veseli jest da postoji velik interes bugarskog gospodarstva da surađuje ovdje kod nas na području kozmetike i prehrambene industrije, a što mi je posebno drago jer su oni zemlja ruža i lavande i tu se puno toga može realizirati kroz naš Jadran galenski laboratorij“, rekao je župan Komadina te dodao „Posebno mi je drago što sam čuo da je Burgas odbio ovakav LNG terminal kakav su ovdje montirali na Krku upravo iz ekoloških razloga koje smo mi dokazivali“.
Po završetku primanja veleposlanica Georgieva upisala se u Knjigu dojmova Primorsko-goranske županije.

 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views