U GRADNJI TRI BRODA

Reportaža iz 3. maja: Trebaju li se radnici i dalje bojati?

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Prošlo je 828 dana od onih spektakularnih uhićenja Oceanovih 12 menađera Uljanika. A suđenje ne da još nije počelo, nego još uvijek nije potvrđena ni optužnica, možda će biti u rujnu ove godine, možda nikad, nikom više nije ni bitno. 

U međuvremenu, u Puli se odavno više ništa ne vari i gradi, Uljanik je otišao u likvidaciju, ali u Rijeci nije sve tako tmurno. Ekipa koja je preuzela škver nakon uhićenja svojih direktora još uvijek radi usprkos milijunskim minusima. 3. maj trenutno se nalazi u svojevrsnom vakuumu, mora isporučiti još dvije novogradnje. Ali s obzirom na svoju trenutnu poziciju, riječki brodograditelji u tom su poslu samo podizvođači.

Plamene zore Rijeku ponovno bude iz sna, a iz brodogradilišta se ori pjesma čelika i varenja. Treći maj je živ! U gradnji su sada tri broda. To je djelo žuljevitih ruku radnika. Kiša ih je danas pomilovala, jer uvjeti su pakleni, ali ipak sve što su željeli je raditi.

“Navikli smo. Sad je ipak malo lakše, al budu gadne temperature ovdje, koliko zna bit stupnjeva? Pa bude unutra zna bit i 50. Jel se bojite i dalje što će biti sutra. Ha, nije sigurno ništa. Ništa nije sigurno. Ne znamo”, ispričao je Mihret Imamović, radnik u  3. maju.

“Ponos ipak, kako nam je bilo i kako smo mi došli do toga svega. Znanje, trud, volja. Voljni momenat je najbitniji. Kad čovjek ima volju onda napravi sve”, kaže Mile Tuta, poslovođa brodocjevara.

Više u videoprilogu RTL-a:

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari