DONOSIMO PROGRAM

Zdravi desni vam dobro stoje! Pridružite se Danu parodontnog zdravlja 12. svibnja

Photo: Robert Anic/PIXSELL

Petak, od 9 do 13 sati na Klinici za dentalnu medicinu

Dan parodontnog zdravlja, 12. svibnja, međunarodna je javnozdravstvena kampanja Europske parodontološke federacije (European Federation of Periodontology – EFP) pokrenuta 2013. godine, usmjerena na podizanje svijesti javnosti i educiranje o važnosti održavanja zdravlja parodontnih tkiva i prevenciji parodontnih bolesti.

U Republici Hrvatskoj nositelj aktivnost je Hrvatsko parodontološko društvo (HPD) kao stručno stomatološko društvo koje okuplja specijaliste parodontologije i doktore dentalne medicine s interesom za parodontologiju. U obilježavanju Dana parodontnog zdravlja sudjeluje od samih začetaka inicijative s ciljem informiranja javnosti, pacijenata, ali i struke o zdravlju i patologijama zubnog parodonta.

Ovogodišnja manifestacija obilježava se sloganom „Zdrave desni ti dobro stoje – brini se o njima!“ – prenoseći snažnu poruku koja stavlja prioritet na prevenciju i održavanje zdravim svih potpornih struktura zuba. Uključuje promociju na društvenim mrežama, u tiskanim i internetskim medijima te organizaciju javnih događanja u tri hrvatska grada – Zagrebu, Rijeci i Splitu kako bi se prenijela poruka parodontnog zdravlja kroz pozitivan ton koji promovira zdravlje desni kao stil života.

Javnozdravstvene aktivnosti u Rijeci provodit će djelatnici Katedre za parodontologiju Fakulteta dentalne medicine i Odjela za parodontologiju Klinike za dentalnu medicinu KBC-a Rijeka, a akciji će se priključiti studenti i studentske udruge.

Tako će se u petak, 12. svibnja, od 9 do 13 sati ispred Klinike za dentalnu medicinu (Krešimirova 40) građanima dijeliti obrazovni materijali i uzorci. U neposrednom razgovoru s liječnicima i studentima svi pacijenti koji taj dan posjete Kliniku, ali i ostali zainteresirani građani dobit će savjete o važnosti zdravih životnih navika, prevenciji i očuvanju zdravlja zuba, desni i usne šupljine.

Bolesti zubnog parodonta su upalne bolesti potpornih struktura zuba koje su iznimno česte u populaciji, ali se, nažalost, ne prepoznaju i ne dijagnosticiraju dovoljno rano, stoga se ne liječe na vrijeme. Osam od deset osoba iznad 35. godine života žali se na neki od čimbenika povezanih uz zubno meso – krvarenje, promjenu boje ili natečenost. Ti, prečesto zanemareni simptomi trebali bi ukazati na prisutnost glavnih upalnih bolesti parodonta – gingivitisa i parodontitisa.

Površinska, reverzibilna upala naziva se gingivitisom, a on u neliječenih osjetljivih pojedinaca može prijeći u parodontitis – dubinsku, nepovratnu upalu zubnog mesa koja može dovesti do kontinuiranog gubitka kosti, a onda i zuba. Alarmantno je da može utjecati i na opće zdravstveno stanje jer povećava rizik od kardiovaskularnih oboljenja, dijabetesa, a novija istraživanja ga povezuju i s Alzheimerovom bolesti, neželjenim ishodima trudnoće i reumatskim artritisom.

Uznapredovani parodontitis šesta je najčešća kronična bolest u svijetu, procjenjuje se da pogađa više od 750 milijuna osoba, od toga 100 milijuna Europljana, a za Republiku Hrvatsku mogu se ekstrapolirati brojke i do 400 tisuća oboljelih. Liječenje i komplikacije nastale zbog neliječenja uznapredovanog parodontitisa predstavljaju i velik socioekonomski trošak koji u Europi prema procjenama iznosi 12-20 milijarda eura godišnje. Najefikasniji način izbjegavanja neželjenih ishoda bolesti – gubitka zuba te posljedično gubitka svih funkcija usne šupljine, jest prevencija ili što ranija dijagnostika bolesti.

Iz tih spoznaja potekla je globalna inicijativa kojoj je glavna zadaća informirati ciljnu skupinu – javnost, odnosno opću populaciju i potencijalno oboljele o štetnim učincima bolesti parodontnog tkiva na oralno i cjelokupno zdravlje.

Ovogodišnja kampanja usmjerena je na estetiku i dobrobit parodontnog zdravlja koje bi trebalo postati dio održivog načina života. Ono odlučujuće pridonosi poboljšanju cjelokupne estetike lica ljudi, a time i njihovog samopouzdanja u svakodnevnim društvenim aktivnostima, zato – pripazite na svoje oralno zdravlje i nasmijte se!

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari