Županija će za sustav županijskih lučkih uprava izdvojiti 9 milijuna kuna

FOTO: PGŽ

Pročelnica Upravnog odbora za pomorsko dobro, promet i veze Nada Milošević najavila je da će Županija u ovoj godini za projekte održavanja i gradnje lučke infrastrukture u sustav županijskih lučkih uprava izdvojiti oko devet milijuna kuna

Na redovitom susretu s novinarima zamjenik župana Petar Mamula osvrnuo se na drugi rođendan Primorsko-goranske kašetice.

Projekt Kašetice pokrenuli smo s ciljem povezivanja sektora i mogućnost plasmana prepoznatljivih autohtonih proizvoda (naročito vina, maslinova ulja, sir, med, bobičasto voće, ljekovito bilje, mesne prerađevine…) u turističkoj ponudi Kvarnera. Drago mi je da su i proizvođači iz naše županije prepoznali Kašeticu kao prostor za promociju i plasman svojih proizvoda. U suradnji sa Sveučilištem u Rijeci provodi se projekt Karakterizacije autohtonih vinskih sorti Kvarnera s ciljem očuvanja autohtonih vinskih sorti Kvarnera, povećanja proizvodnje i njihove daljnje komercijalizacije, ove i naredne dvije godine, rekao je zamjenik Mamula.

Provedbom Programa  obnove trajnih nasada voćnjaka i vinograda zasađeno je preko 400 hektara novih površina. Kazao je kako je kontinuirano pružana podrška pojedinačnim programima i projektima kao što su revitalizacija šuma maruna, obnova bakarskih terasa, unaprjeđenje proizvodnje Belice i kastavskog vinarstva, obnova zvonećanskih prezida, projekt okrupnjavanja poljoprivrednog zemljišta u Novom Vinodolskom, navodnjavanje u Baškoj te tehnološko opremanje za proizvodnju novih proizvoda.

Od odluka s prošlotjednog Kolegija župana izdvojio je sufinanciranje programa iznad zakonskog standarda u osnovnim i srednjim školama te učeničkim domovima za što će Županija u 2020. godini iz proračuna izdvojiti 1.227.000,00 kn.

“Zahvaljujući upravo ovakvim programima naši učenici ostvaruju odlične rezultate na raznim natjecanjima, domaćim i međunarodnima. Upravo se tim od 13 učenika gimnazije Andrija Mohorovičić, kao jedini hrvatski predstavnici spremaju na veliko međunarodno natjecanje iz robotike u Turskoj. Čestitamo im i želimo puno uspjeha”, kazao je Mamula.

Pročelnica Upravnog odbora za pomorsko dobro, promet i veze Nada Milošević najavila je da će Županija u ovoj godini za projekte održavanja i gradnje lučke infrastrukture u sustav županijskih lučkih uprava izdvojiti oko devet milijuna kuna. Dva milijuna kuna izdvojit će se ŽLU Lošinj za luku Rovenska te milijun kuna ŽLU Novi Vinodolski za luku u Povilama. Za preostalih šest milijuna kuna upravo je otvoren poziv lučkim upravama da kandidiraju svoje projekte. Pročelnica je također najavila da će Primorsko-goranska županija s 450.000 kuna pomoći gradovima i općinama Gorskog kotara u subvencioniranju javnog linijskog cestovnog prijevoza putnika, a isti iznos osiguran je i za pomoć u održavanju javnih i nerazvrstanih cesta.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Nema povezanog sadržaja