ZVUCI, OKUSI, MIRISI UČKE: U nedjelju na prijevoju Poklon 9. Učkarski sajam

U nedjelju, 6. rujna 2015. godine, na prijevoju Poklon u Parku prirode Učka, od 10.00 do 20.00 sati, održat će se manifestacija 9. Učkarski sajam.

Već devetu godinu zaredom Javna ustanova „Park prirode Učka“ organizira manifestaciju „Učkarski sajam“ koju posjećuje i do deset tisuća ljudi, domaćih te stranih gostiju. Uz kulturno-zabavni program, razna predavanja i demonstraciju starih zanata posjetitelji će moći kupiti i razne tradicionalne proizvode ovoga kraja na oko 40 štandova.. Na sajmu se predstavljaju mala obiteljska gospodarstva iz mjesta koja gravitiraju Učki, kao i kulturne udruge koje se zalažu za očuvanje bogate kulturne baštine ovoga kraja. Na štandovima se nude proizvodi od ljekovitog bilja, voće i povrće, ulja, žitarice, med, rakija, sirevi, kolači, marmelade, gljive… i – tartufi!

sajam2

Šetnja prekrasnom prirodom koju pruža Učka, kušanje autohtonih proizvoda, domaćih jela i pića, upoznavanje tradicionalnih zanata – to je samo dio onoga što pruža Učkarski sajam.

Na mjestu na kojem su se nekad klanjali hodočasnici danas hodočaste tisuće zaljubljenika u prirodu. Svatko tko živi na ovom području, kao i brojni turisti koji svake godine posjećuju Opatijsku rivijeru, trebali bi posjetiti planinu Učka i vidjeti takozvani most prirode i ljepote koji spaja Istru i Kvarner, dvije najrazvijenije turističke destinacije u Hrvatskoj.

Posjetitelji mogu probati lokalne gastronomske delicije koje pripremaju domaći kuhari. Mogu razgledati izložbe starih zanata i djelatnosti (izrada drvenih bačvi, obrada kamena, lončarenje na kolu…).

Posebnost manifestacije je i uređeni tor s autohtonim domaćim životinjama ovog kraja – boškarinom, istarskim tovarom, ovcama i kozama, a tu je i Učionica u prirodi. Cilj je da se narodni običaji i kulturna baština prezentiraju novim generacijama.

Cijeli sajam prati i zabavni program koji će posebno razveseliti kako odrasle tako i najmlađe. U Učionici u prirodi program započinje već u 11 sati kada će se održati predstava za djecu pod nazivom »Pra priče«, a u 13 sati započinju edukativna predavanja. Na devetom sajmu posjetitelji će se imati priliku okušati u posebnom izazovu – Šumskom lovu na blago koji traje dva sata, a započinje u 13.30 sati.

U zabavnoglazbenom programu od ranog poslijepodneva sudjelovat će klapa »Volosko« i klapa »Skalin«, sastav »Feralić«, KUD »Mate Balota«; a u završnici programa, od 17.30 sati nastupaju Mauro Staraj i La Banda.

Regulacija prometa

Na dan održavanja Učkarskog sajma starom cestom preko Učke prometovat će se jednosmjerno iz smjera Istre prema Kvarneru. Posjetitelji koji na sajam stižu s kvarnerske strane, prilikom dolaska na sajam moraju proći tunel Učka a izlaze na izlaz Vranja i zatim starom cestom do Poklona. Za povratak kući koriste izlaz Veprinac. Posjetiteljima sajma bit će uručen bon, čijim će predočenjem na naplatnim kućicama, plaćati sponzoriranu cijenu cestarine od deset kuna za 1 i 1a kategoriju vozila (automobili i motocikli).

.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari