EUROBASKET: POTPUNI RASPAD Sramotno izdanje i poraz Hrvatske u osmini finala od Češke

foto HINA/ Denis CERIĆ/dc

Hrvatska košarkaška reprezentacija završila nastup na EuroBasketu u osmini finala, nakon nedjeljnog poraza u Lilleu od Češke 59-80 (31-48) u kojem su se Perasovićevi izabranici pokazali u sramotnom izdanju.

Utakmica protiv Češke bila je prva u kojoj hrvatski košarkaši nisu imali pravo na loš dan. Dogodilo se upravo suprotno. Dvoboj osmine finala u Lilleu izgledao je kao nastavak posljednje četvrtine utakmice s Gruzijom nakon koje su hrvatski navijači zvižducima ispratili reprezentaciju iz zagrebačke Arene.

Sve ono što nisu smjeli napraviti u otvaranju utakmice s Češkom, hrvatski su košarkaši činili u serijama. Ni traga od agresivnosti u obrani, ni traga od koncentracije i strpljivosti u napadu. Kretnje igrača i lopte bili su prespori, idealno za pokretljivu i češku obranu koja se na svaki pokušaj prodora hrvatskih košarkaša skupljala u reketu i čitala svaku zamisao.

Hrvatska je u prvih 20 minuta izgubila 11 lopti, a Češka iz toga postigla 17 koševa. Hrvatski košarkaši su u prvom poluvremenu bili statisti i dopustili su svim suparničkim igračima da se razigraju. Satoransky je podijelio 7 asistencija i ubacio šest koševa, Schilb pogodio dvije trice, Vesely došao do 10 poena. No, razigrali su se i igrači s klupe. Jelinek je pogodio dvije trice i bio vodeći strijelac s 11 koševa, a do osmine finala bio na prosjeku od četiri poena. Auda koji je bio na prosjeku od tri poena, Hrvatskoj je za 20 minuta ubacio 9.

Hrvatski košarkaši djelovali su kao da se nisu probudili, dok su njihovi navijači proživljavali noćnu moru. Ostala je nada da će se nešto promijeniti u drugom poluvremenu, kao što je bilo u dvobojima sa Slovenijom, Makedonijom i Nizozemskom. Umjesto željenog preokreta, dogodio se potpuni raspad. Jedini koji je možda mogao pokrenuti hrvatsku u pozitivnom smjeru bio je Kruno Simon, ali je u 22. minuti ozlijedio gležanj i bio izgubljen za ovaj dvoboj. Češka je u 29. minuti stigla do nevjerojatnih +30 (63-33).

Samo zahvaljujući opuštanju Čeha, Hrvatska je došla u priliku učiniti završnicu zanimljivijom, kad je Bogdanović u 36. minuti položio za 56-69. No, do kraja dvoboja Češka je napravila 11-3 za konačnih 59-80 i oproštaj Hrvatske ne samo od EuroBasketa, već i od mogućnosti da se nađe među reprezentacijama koje će sljedeće godine sudjelovati na olimpijskom turniru u Riju. Tužno je završila još jedna hrvatska košarkaška priča.

Hrvatska je utakmicu završila s 24 izgubljene lopte, šutom od 37 %, za tricu 7/21 (33 %). Ante Tomić je bio bez učinka, Bogdanović za 12 koševa potrošio 16 šuteva, Dario Šarić pogodio jedan od sedam šuteva. Čehe su do pobjede predvodili Jan Vesely s 20 koševa i 13 skokova i Tomaš Satoransky s 10 poena i 11 asistencija. Jelinek je završio s 13 koševa, Scilb s 12, Benda 11.

Češka je zasluženo izborila mjesto u četvrtfinalu u kojem će čekati boljeg iz dvoboja Srbije i Finske. Hrvatska je još jedan turnir završila velikim razočaranjem.

HRVATSKA – ČEŠKA 59-80 (13-20, 18-28, 13-17, 16-15)

Lille. Stadion Pierre Mauroy. Suci: Rocha (Por), Viator (Fra), Jimenez (Špa).

HRVATSKA: Tomić, Rudež, Stipčević 8, Bogdanović 12, Šarić 4, Tomas, Ukić 10, Simon 9, Draper, Bilan 4, Žorić 2, Hezonja 10

ČEŠKA: Benda 11, Auda 9, Pumprla, Hruban, Satoransky 10, Welsch 2, Houška, Barton 3, Jelinek 13, Širina, Schilb 12, Vesely 20

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari