NEIMAŠTINA GA NIJE ZAUSTAVILA Donosimo veliku priču o Čilićevu putu do finalista Wimbledona

Federer je bio nadmoćan. Nije problem izgubiti od takvog igrača, no ono što je pratilo Čilića je peh na koji čovjek teško ostaje ravnodušan. Jutro u Londonu s ekipom RTL-a proveo je upravo Marin

Prvi reket dobio je od strica kad je imao tek šest godina. Već tada bilo je jasno kako je stvoren za njegove ruke. “Kad smo došli u posjet u Njemačku kod brata, od male uzeo reket i kad ga je uzeo više ga nije pustio”, priča nam Zdenko Čilić, Marinov otac.

Zdenko je sve sinove gurnuo u sport,a tenis je bio usađen u Marinov DNK. Marin je u Međugorju počeo trenirati sa trenerom Željkom Dževlanom, osvojio je tada i prvi turnir, njegov otac se zakleo iako tada nije imao novaca da će mu pored obiteljske kuće napraviti teren.

“Susjedi su pomagali prijatelji i tako. Kad sam im kazo da će bit teniski teren oni su kazali da sam lud”, priča Zdenko. Lud da sinu omogući baviti se onim za što je stvoren. Marin je ostvarivao rezultate. Zdenko ga je zato svakodnevno vozio na treninge u Mostar, gdje je njegov talent oštrio Tvrtko Bulić.

“On je uvijek bio iznad svoje generacije, znači uvijek se borio sa generacijama iznad sebe i nastupao je na večim turnirima”, tvrdi Bulić. Tako je završio u BiH reprezentaciji. “Tad je bilo europsko prvenstvo koje se održavalo u Mostaru, i tad je Marin bio na trećoj ploči, a definitivno je njegova kvaliteta bila za prve ploče”, smatra Bulić.

Hrvatska je nudila bolje uvjete, prelazak mu nije zamjeren. Mostar je jučer bio uz Marina. Otišao je Marin u Zagreb, pa se vratio u Međugorje, jer teško je bilo sve financirati. No odustao nije. “On se samo nasmijao i kaže ‘čaća ja imam teren, ja imam zid, ja ću lupat po zidu i ja ne odustajem'”, objašnjava Zdenko.

Prepoznala se i upornost i uspjesi. Mnogi su Marina pogurali, jer znali su – vrijedi. Vratio se u Zagreb, gdje je upoznao čovjeka koji ga je iskovao u vrhunskog tenisača – Ljubu Antekolovića, kondicijskog trenera.

I došlo je prirodno – spojili su se putevi starog i novog hrvatskog asa – Čilića i Ivaniševića. Pao je Us Open, a 16 godina nakon gledali smo još jednog Hrvata na najvrijednijoj teniskoj travi. Bit će toga još, jer znaju i najmanji u Međugorju tko je najbolji na svijetu.

Intervju s Marinom Čilićem pogledajte u video prilogu.