MINISTARSTVO ZDRAVSTVA

Beroš napao riječkog liječnika koji je dokazao da CijepiSe ne funkcionira: ”Trebao bi pomagati u cijepljenju, a ne uznemiravati građane…”

Foto: Lukunic/PIXSELL

Afera “Cijepise” se očigledno nastavlja s novim priopćenjem iz Ministarstva zdravstva. Naime, riječki liječnik Leonardo Bressan, iako već cijepljen, opet se prijavio za cijepljenje putem platforme Cijepise što pokazuje da podaci nisu usklađeni.

Naravno da je ta spoznaja odmah izazvala novu dozu kritika na račun sustava za prijavu za cijepljenje, ali po svemu sudeći novu reakciju Ministarstva, pišu Vijesti.hr

“Potaknuti medijskim navodima liječnika dr. Leonarda Bressana koji tvrdi da se putem interneta ponovno upisao u platformu Cijepise.zdravlje.hr, unatoč činjenici što je već cijepljen dvama dozama cjepiva, Ministarstvo zdravstva je uvidom u središnji registar cijepljenih osoba protiv COVID-19 utvrdilo da cijepljenje dr. Bressana nije zavedeno u registru od strane cjepitelja, odnosno zdravstvene institucije koja je obavila cijepljenje.

Slijedom toga, Ministarstvo zdravstva zatražilo je očitovanje KBC Rijeka, u kojem je dr. Bressan cijepljen, te se ustanovilo da je riječ o administrativnoj grešci prilikom cijepljenja liječnika dr. Bressana te ista nema veze s funkcionalnošću platforme Cijepise.zdravlje.hr.

Platforma Cijepise.zdravlje.hr, posebno podešenim algoritmom, ne prihvaća ponovne upise osoba koje su cijepljene i uvedene u središnji registar cijepljenih osoba. Trenutačno se nalazimo u 2. fazi cijepljenja kojoj je platforma Cijepise.zdravlje.hr u potpunosti prilagođena. Sve funkcionalnosti platforme pokazat će se u punom opsegu u 3. fazi cijepljenja prilikom potpunog aktiviranja svih masovnih punktova.

Unatoč iznesenim neistinama spomenutog liječnika o platformi Cijepise.zdravlje.hr, iz ovog slučaja je vidljivo koliko je važno pravovremeno unositi potpune podatke o cijepljenim osobama na svim cijepnim mjestima. Samim time, svaki eventualni propust se odražava na podatkovnu bazu platforme.

Ministar zdravstva Vili Beroš ističe:

“Od najveće važnosti je individualna odgovornost svih dionika spram vlastitog rada u procesu cijepljenja. Nema platforme koja može utjecati na ljudski faktor o kojem ovisi funkcioniranje iste. Prema tome, apeliram na sve dionike cijepljenja, liječnike obiteljske medicine, županijske zavode za javno zdravstvo i ostale zdravstvene ustanove da se pridržavaju protokola definiranih od strane HZJZ-a kao i Plana cijepljenja. Jedino tako ćemo omogućili cijepljenje svim zainteresiranim građanima što je posebno važno u ovom trenutku kada dolaze velike količine cjepiva na tjednoj bazi.”

Ministar Beroš osvrnuo se i na slučaj s dr. Bressanom:

“Osuđujem svaki pokušaje manipulacije javnosti te ću koristiti svaku priliku demantirati ih dokazivim činjenicama. Ovakve situacije rezultiraju obmanjivanjem hrvatskih građana koji pokušavaju ostvariti svoju želju i pravo na cijepljenje protiv COVID-19. Posebice nije dobro kada to dolazi od zdravstvenog djelatnika kojemu je prvenstveni zadatak pomagati građanima u cijepljenju, a ne dodatno unositi uznemirenost i dezinformiranje.”

Naš protokol, u slučaju bilo kakve sumnje, nalaže promptnu provjeru upisa u središnji registar cijepljenih osoba protiv COVID-19 te se jednostavno utvrđuje da li su u registru zavedena sva cijepljenja kako bi se onemogućili ovakvi pokušaji manipulacije podacima. Apeliramo na sve sudionike u zdravstvenom sustavu na potrebu zajedničkog djelovanja i sprječavanje daljnjeg zbunjivanja i uznemiravanja hrvatskih građana koji žele ostvariti svoje pravo na pravovremeno cijepljenje kao najučinkovitiji oblik zaštite života i zdravlja”, stoji u priopćenju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari