Borbeni avioni do 6. lipnja lete iznad Kvarnera, moguće probijanje zvučnog zida

Photo: Robert Anic/PIXSELL

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo sudjeluje u vježbi “Astral Knight 19”

U sklopu multinacionalne združene vježbe Astral Knight 19, koja se provodi u organizaciji Zapovjedništva američkih zračnih snaga u Europi, u razdoblju od 3. do 6. lipnja od 8 do 12 sati moguće je probijanje zvučnog zida na području Primorsko-goranske, Istarske i Zadarske županije, priopćeno je u ponedjeljak iz Ministarstva obrane (MORH),

Eskadrila borbenih aviona (EBA) 91. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva započela je u ponedjeljak, 3. lipnja 2019. sudjelovanje s avionima MiG-21 na multinacionalnoj združenoj vojnoj vježbi “Astral Knight 2019”.

Letovi će se izvoditi iznad Istre, otoka Krka, Cresa i Lošinja, kao i iznad otvorenog mora do Dugog otoka prema Italiji na visinama od 300 metara iznad vode do 15.000 metara, uz pridržavanje svih sigurnosnih mjera.

Riječ je o vježbi koja se provodi u organizaciji Zapovjedništva američkih zračnih snaga u Europi (United States Air Force in Europe – USAFE), s najvećim opsegom provedbe od 3. do 6. lipnja 2019. a težišno se odvija u zrakoplovnoj bazi Aviano u Italiji te na području Hrvatske, Slovenije i Njemačke.

U zračnom prostoru sjevernog Jadrana koji je dio zračnog prostora Talijanske Republike, Republike Slovenije i Republike Hrvatske ukupno će sudjelovati oko 40 zrakoplova oružanih snaga SAD-a, Talijanske Republike i Republike Hrvatske.

Kroz združena djelovanja prvenstveno će se uvježbavati zračne i raketne obrambene operacije, a obuka uključuje i kombinaciju stvarnih letačkih operacija i scenarija razrađenih uz pomoć računala, priopćilo je Ministarstvo obrane.

MORH moli građane za razumijevanje te upozorava kako je iznad tog zračnog prostora zabranjeno neovlašteno snimanje dronovima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari