Počela državna matura: Nikad strože mjere! Zabranjene su grafitne olovke, gumice, šestari i kutomjeri

Foto: Borna Filić/Pixsell

Odzvonilo je olovkama s kamerama, slušalicama, pametnim satovima

Došao je i taj dan – počela je državna matura i to ispitima iz materinskih jezika nacionalnih manjina. Ove godine je nešto više od 34 tisuće maturanata, što je gotovo dvije tisuće manje nego lani.

A kako bi bilo i manje varanja na ispitima ove godine su uvedena i nikad stroža pravila sigurnosti i nadzora u školama.

Odzvonilo je olovkama s kamerama, slušalicama, pametnim satovima i naočalama, jer, ove godine na državnu maturu stižu nikad strože mjere protiv prepisivanja i varanja.

“Zbog toga što se olovke koriste kao kamere, što se koriste bubice u ušima mi smo morali intervenirati i napraviti svoj dio i učenici će moći koristiti samo naše kemijske olovke i flomasterekoji im trebaju na ispitima iz likovne umjetnosti”, govori za RTL Danas načelnik Odjela za organizaciju i provođenje ispita NCVVO-a Zlatko Zadelj.

Sav pribor osiguran

Zabranjene su grafitne olovke, gumice, šestari i kutomjeri, a na ispitu iz matematike, fizike i kemije dopušteni su samo po jedan trokut ili ravnalo i kalkulator propisanih karakteristika.

“Mislim da su pravila opravdana jer nije u redu prepisivat na maturi svatko piše za sebe”, kaže Nikola Bušić, maturant Prirodoslovne škole Vladimira Preloga

U slučaju da ga se uhvati u varanju ispit je za učenika završen, poništavaju mu se i svi položeni ispiti državne mature i zabranjuje mu se polaganje ostalih ispita u ovome roku. Uz to, provodit će se i kontrole u školama.

“Mrežom nadzora se biraju nausmično škole koje će pojetiti nadzornici od strane centra i ministarstva, a pojedine škole ćemo obići jer smo procijenili da postoji mogućnost odstupanja od pravila”, rekla je Ivana Katavić, ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Najviše maturanata polagat će ispit više razine iz Hrvatskog jezika – njih više od 21 tisuće. Među izbornim predmetima i ove godine favorit je fizika koju je prijavilo gotovo 8 tisuća učenika, slijede biologija te politika i gospodarstvo.

Raspisuju se formule, vježbaju zadaci i ponavlja gradivo jer vremena do ispita o kojima ovisi upis na fakultet sve je manje.

“Prvo pišem maturu iz kemije i ne predstavlja mi to kao kemijskom tehničaru neki veliki problem, ali i dalje se pripremam i vježbam svaki dan ali nije me strah”, kaže Toni, maturant Prirodoslovne škole Vladimira Preloga

Šest predmeta piše i njegova kolegica Helena, koja misli da se, uz pripreme sve stigne naučiti.

Među maturantima nervoza

Državna matura piše se do kraja lipnja, a iako to neže priznati, treme među maturantima ima.

A da je atmosfera pomalo napeta potvrdila je i Sonja Lušić Radošević, ravnateljica IX zagrebačke gimnazije koja govori da je formula za uspješđno polaganje državne mature kontinuirani rad tijekom četiri godine.

” Mislim da je to recept za uspješno polaganje mature i upis na fakultet te uspješno studiranje. No nemamo svi iste radne navike. Neki učenici su pronašli svoju osobnu formulu pa se pripremaju u zadnji tren”, govori Lušić Radošević, želeći pritom svima uspješno polaganje mature.

Dodaje kako je važno smanjiti stres i nervozu na minimum, i dobro se naspavati prije ispita.

“Također kako bi se smanjila razina stresa, naša psihologinja je s maturantim kontinuirano radila i provodila brojne radionice,” dodaje.

“Što se tiče novih strožih pravila ne vidim problem, Školsko ispitno povjerenstvo i profesori koji dežuraju su jako dobro pripremljeni”, govori i naglašava kako u njihovoj školi do sada nije bilo problema.

” Ono što se želi postići strožim pravilima jest osigurati jednake uvijete polaganja ispita svim maturantima u Hrvatskoj.”
Zorana Čičak, Ivana Franić

Više u VIDEOPRILOGU: