OSTVARUJE SE APOKALIPTIČNI SCENARIJ? /

Dramatična poruka jedne od vodećih stručnjakinja za Putina: ‘Počeo je Treći svjetski rat, ali to Zapad ne želi priznati’

Foto: Twitter

Bivša je savjetnica Bijele kuće već upozorila na to da se Putin neće libiti upotrijebiti nuklearno oružje ako procijeni da mu može koristiti, prenosi Net.hr.

Fiona Hill bivša je članica američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost i jedna od vodećih stručnjakinja za Putinovu Rusiju. Upravo je ona desetljećima proučavala Putina, radeći u republikanskim i demokratskim administracijama.

Prethodno je kazala, između ostalog, kako se Putin neće libiti upotrijebiti nuklearno oružje ako procijeni da mu može koristiti, te kako se svijet, htio ili ne, već nalazi u Trećem svjetskom ratu, a sada je to ponovno potvrdila.

‘Koračamo kroz stare povijesne obrasce’

“Nažalost, koračamo kroz stare povijesne obrasce, za koje smo rekli da nikada nećemo dopustiti da se ponove”, rekla je u više navrata te dodala kako ti stari obrasci uključuju zapadnjačke kompanije koje ne vide kako pomažu u izgradnji ratne mašine jednog tiranina, obožavatelje koji su zaljubljeni u autokratovu “snagu” i sklonost političara da upiru prstom radi političke dobiti umjesto da rade zajedno za sigurnost svoje nacije.

Predsjednik Biden u međuvremenu je upozorio Putina na katastrofu koja bi bila posljedica nuklearnog napada, a SAD za to vrijeme pojačava nadzor nad ruskom nuklearnom aktivnošću.

Hill je istaknula kako su napetosti rasle već prije rata u Ukrajini, posebno nakon što je “Rusija anektirala Krim 2014. što je dovelo do velikog gomilanja oružja u Ukrajini, a da ne spominjemo SAD i Rusiju u sukobu oko Sirijskog građanskog rata u kojem sile podržavaju suprotstavljene strane”.

Upozorila je da trenutni sukob izmiče kontroli

“Problem je, naravno, što mi njega pogrešno čitamo, ali i on nas”, rekla je.

Hill je svojevremeno bila i savjetnica Donalda Trumpa, kojeg su naširoko kritizirali zbog prijateljskog odnosa s ruskim čelnikom.

Ona sada kaže da su njegovi postupci pomogli uvjeriti Putina da Zapad neće pokazati mali odgovor na invaziju svog susjeda.

Ulozi u ratu rastu zahvaljujući valu uspješnih protunapada ukrajinskih snaga ovog mjeseca u kojima su vraćene tisuće četvornih milja teritorija, što je dovelo do Putinove objave poziva tisuća vojnih rezervista i civila u rat.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari