'OVO JE SAVRŠENA OLUJA'

Ekspert koji je najavio propast Lehman Brothersa ima novo predviđanje: ‘Otkrit ću vam koja će velika banka sljedeća bankrotirati’

Foto: Twitter

Robert Kiyosaki je rekao da je tržište obveznicama, koje je veće od tržišta dionica, sada problem, a činjenica da se ruši uznemiruje mnoge promatrače

Ekonomski ekspert s Wall Streeta, koji je 2008. godine točno predvidio propast Lehman Brothersa, otkrio je za koju banku vjeruje da će sljedeća propasti. Robert Kiyosaki je nakon nedavne katastrofe američkog Silicon Valley Banka (SVB) upozorio da je sljedeća banka koja će bankrotirati Credit Suisse.

Ovaj stručnjak svoju je prognozu iznio nekoliko sati prije nego što je sama Credit Suisse priznala “slabosti” s obzirom na to da su troškovi osiguranja njezinih obveznica od neispunjavanja obveza dosegli najvišu razinu od osnivanja banke, prenosi Daily Mail.

“Američki dolar upravo sada gubi svoju hegemoniju u svijetu. Tako da će tiskati sve više i više i više ovoga…u pokušaju da spriječe da ova stvar potone”, rekao je Kiyosaki držeći novčanicu dolara u ruci.

Dionice na rekordno niskim razinama

Stručnjak je rekao da je tržište obveznicama, koje je veće od tržišta dionica, sada problem, a činjenica da se ruši uznemiruje mnoge promatrače. Istaknuo je da je “zabrinut za Credit Suisse”, unatoč tome što se radi o velikoj banci s visokom izloženošću i konzervativnim riznicama u svom portfelju.

Dodao je i kako je ovo “savršena oluja” dok se njegova generacija procvata (ljudi rođeni nakon 2. svjetskog rata pa do 60-ih godina 20. stoljeća, op.a.) sprema za odlazak u mirovinu. “Kao što sam rekao, mislim da su FED i FDIC signalizirali da će ponovno tiskati novac, što će biti dobro za tržište dionicama”, istaknuo je.

Dionice posrnule švicarske banke Credit Suisse (AMJL) pale su 12% na novu rekordno nisku razinu, prije nego što su se oporavile.

Švicarsko savezno ministarstvo financija priopćilo je da “prima na znanje izvješća o američkim bankama i razvoju tržišta dionica”, ali ih više neće komentirati. Vladin odjel također je ukazao na ulogu švicarskog financijskog regulatora FINMA-e i rekao da “FINMA pomno prati Credit Suisse kao dio svojih nadzornih aktivnosti”.

Švicarska narodna banka odbila je komentirati učinak koji bi kolaps SVB-a mogao imati na švicarski financijski sektor, prenosi Net.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari