Galerija | SRAMOTNO: Dan antifašističke borbe obilježen u šumi Brezovica bez prisutnosti premijera Oreškovića i predsjednice Grabar Kitarović

U park – šumi Brezovica kod Siska danas je svečano obilježen Dan antifašističke borbe, 22. lipnja, kao spomen na osnivanje prve naoružane antifašističke partizanske postrojbe na području Hrvatske.

Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća pred spomenikom ustanicima, nazočnima su se između ostalih obratili sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić u ime predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske, Franjo Habulin te ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović.

»Hrvatska ne bi bila ista bez hrvatskih partizana, doprinijela je borbi protiv fašizma u cijeloj Europi, a NDH je teret koji nas prati i kojeg smo se odrekli i osudili ga«, rekao je Milan Bandić pozivajući pritom na okretanje budućnosti, toleranciji, uvažavanju te ravnopravnosti.

Sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček rekla je kako »važnost nije samo u obilježavanju ovoga dana, nego je to i borba protiv stvaranja neofašizma«.

Ističe da se protiv novog fašizma mora boriti, ‘jer se čini kao da borba ide ispočetka i da partizani rat već nisu jednom dobili’.

»Idemo u borbu u kojoj nema pušaka i bombi, ali smo napadnuti lažima i podvalama. Relativiziranjem žrtava i zločinaca, kao i morala, zamagljuje se razlika između ‘nas i njih’, pa će oni pobijediti a mi izgubiti. Onda će bilo tko, pa i notorni neofašist kojem su dali zadatak da nam ubije kulturu, moći za sebe reći da je antifašist, iako po mom znanju antifašisti ne nose ustaške kape«, izjavila je Ikić Baniček.

»Antifašizam je bila borba svih naroda Hrvatske, a vodeću su snagu činili komunisti na čelu s Titom. Većina boraca se borila za slobodu ili da izbjegnu logore i smrt«, izjavio je Habulin. Kazao je i da se Dan Europe slavi kada i dan pobjede nad fašizmom, na dan svih slobodnih građana.

Habulin je također ustvrdio da se ‘antifašističke borce demonizira’, da se uništavaju spomenici i spomen ploče, a društvo pred tim zatvara oči. »Nasuprot tome imamo snage da se odupremo tim tokovima. Ne treba nam zajedništvo u laži, nego zajedništvo u borbi za slobodu«, kazao je Habulin.

Na svečanosti u Brezovici, između ostalih, bili su nazočni i bivši predsjednik Republike Ivo Josipović te predsjednik  Narodne stranke-Reformisti, Radimir Čačić.

Osnutak sisačkog odreda označio je početak organizirane narodnooslobodilačke borbe u Hrvatskoj u kojoj je aktivno sudjelovalo više od 500.000 hrvatskih građana. U postrojbama Narodnoooslobodilačke vojske (NOV) borilo se oko 230.000 boraca iz Hrvatske, a na njezinu teritoriju stvorene su 52 brigade, 17 divizija i pet od ukupno 11 korpusa NOV-a.

Dan antifašističke borbe obilježava se na dan 22. lipnja od stjecanja neovisnosti Republike Hrvatske.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari