NOVE MJERE

HZJZ priprema nova pravila, Capakova zamjenica otkrila kome će i za koliko skratiti samoizolaciju i izolaciju

Foto: Goran Stanzl/Pixsell

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin najavila je da će se ovih dana donijeti novi dokument koji će propisati skraćivanje samoizolacije i izolacije

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin najavila je da će se ovih dana donijeti novi dokument koji će propisati skraćivanje samoizolacije i izolacije zaraženih i kontakata zaraženih koronavirusom, piše HRT.

Samoizolacija za osobe koje su bile u kontaktu trajale bi za sve 7 dana, a od karantene bi bile oslobođene i dalje osobe koje su primile drugu dozu unazad 4 mjeseca, preboljele unazad 4 mjeseca, koje su primile booster dozu i koje su primile dvije doze nakon preboljenja.

Skraćivanje izolacije za zaražene na pet dana

Govorila je i o mogućnosti da se za oboljele skrati izolacija na pet dana, ali samo ako imaju negativan rezultat brzog antigenskog testa.

“Cijela ideja počiva na novim saznanjima o omikron-varijanti koji je brže uzrokuje znakove bolesti te bržeg preboljenja, no to se treba peti dan provjeriti BAT testiranjem”, rekla je Pavić Šimetin.

Putovanja izvan Hrvatske

Govorila je i o sutrašnjoj izmjeni pravila za putovanja izvan Hrvatske. Rekla je kako je to usklađivanje na europskom nivou.

“Prvi puta sada Europska komisija propisuje koliko traje COVID potvrda na temelju cijepljenja. Za završeno cijepljenje od sutra to traje 9 mjeseci. Za booster dozu zasad traje neograničeno, no administrativno će se najvjerojatnije staviti na godinu dana od primitka pa ako se znanstveni dokazi nastave o dugotrajnom imunitetu booster doze onda bi se to produljilo ovisno o novim spoznajama”, rekla je.

Za one koji su cijepljeni s dvije doze pa potom preboljeli omikron-varijantu koronavirusa rekla je da što se tiče EU digitalnih potvrda ostvaruju se sve tri vrste potvrda.

“Jednu na temelju cijepljenja, jednu na temelju preboljenja, netko tko nakon cijepljenja preboli ostvaruje COVID potvrdu na šest mjeseci na temelju preboljenja, a za cijepljenje ima drugu koja traje devet mjeseci, ovisno o vremenu cijepljenja. Preboljenje se ne uzima kao booster doza, no možda će biti promjena. Ima razmišljanja, jedna od novosti koja bi najprije mogla stupiti na snagu je da bi se preboljenje moglo bazirati na temelju brzog antigenskog testiranja”, objasnila je.

Kada kreće masovno testiranje učenika?

Savjetnik ministra obrazovanja Božo Pavičin oko ukidanja izolacije učenika rekao je kako će to krenuti.

“Nastupit će kada bude dovoljno testova distribuiranih po školama. Uvjet za ukidanje izolacije je testiranje učenika, a dovoljna količina mogla bi biti nabavljena ovaj tjedan. Potom ide distribucija u 1300 matičnih škola plus 1000 područnih škola koje moraju dobiti dovoljnu količinu testova za određeno razdoblje. Kad se podijeli roditeljima i onda bi se krenulo u mjeru oslobađanja u kojoj bi u suradnji s HZJZ-om kao što propisuje skraćenje jednako tako propisali i tu mjeru”, kazao je Pavičin.

“Za jedan tjedan testiranja treba 450.000 testova, a ako se pojavi pozitivan učenik u razredu onda treba računati na još 200.000 testova, dakle 650.000 testova tjedno. Nitko nema obvezu testiranja, a učenici koji su cijepljeni i preboljeli COVID-19 ne podliježu mjerama samoizolacije pa ako se testiranje kod njih ne obavi u tome trenutku onda oni ionako ne podliježu samoizolaciji. Ako se kod njih pojave simptomi, a znamo da može doći i kod cijepljenih i preboljelih, vrlo je izvjesno da će roditelj sam testirati djecu jer to rade i sada. Najprodavaniji artikli u ljekarnama su upravo testovi, a s velikim dijelom njih su testirana i djeca. Oni će dobiti testove, roditelji će testirati djecu redovito ako budu željeli, a sigurno ako se pojave simptomi”, naveo je Pavičin.

Na pitanje kasni li se s ovom mjerom jer se u Austriji djeca u školama testiraju već godinu i pol tri puta tjedno Pavičin je rekao da takvih ima primjera i u Njemačkoj, a i neke druge zemlje.

“Mi smo dugo razmišljali o tome, a onda vi kažete da se kasni, a prošli tjedan imamo napade da se ide s time kako bi netko zaradio novac na testovima. Mi smo zemlja koja ima najmanje dana zatvorene škole u svijetu. Sustav obrazovanja je funkcionirao do ove omikron-varijante koji je stvarno ispraznio učionice. Zato krećemo s ovom mjerom kako bi se što više učenika vratilo u učionice”, istaknuo je Pavičin.

Djeca koja nisu zaražena neće morati biti kod kuće

Pavić Šimetin smatra kako je mjera testiranja najbolje rješenje u ovom trenutku kako djeca koja nisu zaražena ne bi morala sjediti kod kuće.ž”Imamo u prosjeku 2000 djece dnevno pozitivno, onda je to 40.000 njih koji idu u samoizolaciju ako ih ima po 20 razredu. To je sigurno mjera koja nije na dobrobit sigurnosti u školi nego i da nastava bude u učionicama”, dodala je.

Objasnila je kako koja kod se mjera donese ima grupacija ljudi koja je izrazito protiv nje. Tako je za sutra najavljen prosvjed ispred HZJZ-a.

“Ova mjera neće uspjeti ako nemamo roditelj na svojoj strani., ako nemamo populaciju koja će ju provoditi. Da smo išli ranije s tom mjerom otpor bi bio puno veći. Sada imamo više roditelj koji vide koliko je teško za njihovu djecu koji idu iz samoizolaciju u samoizolaciju”, zaključila je Pavić Šimetin, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari