ITF izdao smjernice pomorcima za zaštitu od korona virusa

Photo: Ilustracija (Goran Kovacic/PIXSELL)
Međunarodna federacija transportnih radnika (ITF) je, slijedeći savjete Svjetske zdravstvene organizacije, objavila smjernice za zaštitu od korona virusa

Pozivaju sve vlade i prijevozničke tvrtke da provedu sve raspoložive mjere kako bi ograničili rizik od prijenosa smrtonosnog koronavirusa na prijevoznike širom svijeta. Ovo je posebno važno za pomorce, pogranične i radnike na kruzerima te lučke radnike koji su na prvoj liniji obrane od virusa, prenosi Morski.hr

WHO je savjetovao vlade da se pripreme za spriječavanje, uključujući aktivni nadzor, rano otkrivanje, izoliranje, upravljanje slučajevima, traženje kontakata i sprječavanje daljnjeg širenja zaraze.

Vlade širom svijeta trebale bi odmah djelovati i provoditi stroge protokole o biološkoj sigurnosti u zračnim lukama i lukama, uključujući postupke za identificiranje potencijalno zaraženih putnika, posade i pomoraca iz zabrinjavajućih područja, radi spriječavanja izbijanja i umanjivanje svake šanse za izlaganje i zaštitu radnika od smrtonosne epidemije.

Zrakoplovne tvrtke, zračne luke, agencije za organizaciju krstarenja, brodarske tvrtke i lučki operateri moraju pružiti radnicima najnovije informacije, slijediti najbolju praksu u vezi sa zdravstvenim i sigurnosnim protokolima i isporukom osobne zaštitne opreme, provesti postupke za identifikaciju putnika, posade i / ili radnike sa simptomima bolesti i postaviti jasne smjernice za radnike na koje se sumnja da su zaraženi.

Preporučene smjernice za pomorsku industriju:
  • Ne ograničavajte ukrcaj / iskrcaj pomoraca u lukama koje nisu pogođene virusom;
  • Ne ograničavajte potrebne brodske posjete lučkih agenata, uslužnog osoblja i drugih;
  • Ne posjećujte tržnice hranom u Kini i izbjegavajte konzumiranje ribe i peradi u Kini;
  • Ne konzumirati sirova jaja, mlijeko, meso;
  • Pridržavajte se stroge higijene hrane kako biste izbjegli kontaminaciju;
  • Omogućite zaštitu lica za svu posadu;
  • Omogućite cijepljenje protiv gripe, sredstva za dezinfekciju ruku na bazi alkohola i zaštitu lica za brodske inspektore i drugu posadu koja putuje u Kinu.
  • Ako se član posade razboli i putuje u pogođena područja 2-12 dana prije ukrcaja, osoba mora ostati u svojoj kabini.
  • Ako je član posade bolestan na brodu, ispunite pomorsku deklaraciju o zdravlju i obavijestite odgovarajuću lučku upravu i posavjetujte se s zdravstvenim djelatnicima u sljedećoj luci

Savjeti članovima posade:

  • Obratite pozornost na higijenu ruku i disanja, posebno kada kašljete ili kišete.
  • Posada mora koristiti sredstva za pranje ruku / pranje ruku nakon kontakta s bilo kojim putnikom ili drugom posadom.
  • Ako otputujete u zemlju za koju je poznato da je povezana s izbijanjem koronavirusa, posadi se savjetuje da ostane u hotelskom smještaju što je više moguće i prakticiraju higijenu ruku i dišnih puteva te praksu konzumiranja sigurne hrane.

Detaljne informacije možete pročitati OVDJE.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari