ŽELE UPOZORENJA NA PAKIRANJU

Video | KAKO IM ODOLJETI? Čips, gumeni bomboni i kolači. Orgazam su za usta, ali stvaraju ovisnost!

Biste li svome djetetu dali čokoladu ili čips da na pakiranju velikim slovima ‘izaziva ovisnost’? Tim međunarodnih znanstvenika misli da oznake treba staviti na svu ultraprocesuiranu hranu, od voćnih jogurta do smrznute pizze jer izazivaju ovisnost sličnu onoj o drogama

Crvene, zelene, plave boje. Primamljivo, slano ili slatko. Savršeno hrskavo, puno mjehurića, orgazam za nepce. Ova nas hrana tješi savršeno i savršeno nam šteti.

Zašto radije biramo čips?

Zašto ako u frižideru imamo zdrave namirnice, radije za neki snack biramo čips?

“To je stvar fiziologije. Mi znamo da određena hrana izaziva više ugode, odnosno pali naše signale u centru za ugodu u mozgu”, objasnio je Nenad Bratković za RTL Danas.hr.

A najveće su zlo među tim prerađevinama čips s okusom i gumeni bomboni.

“I zato još nikoga niste čuli da se u pola noći probudio zbog mrkve. A zbog ultra procesuirane hrane u nam se stvori žudnja, imamo krize i nikakvu samokontrolu. I zato, kažu stručnjaci iz istraživanja, postajemo ovisni o recimo hrenovkama, voćnom jogurtu, gaziranim sokovima. Tehnolozi su složili vrlo ukusne, natprirodno ukusne namirnice koje imaju savršenu kombinaciju masnoće i ugljikohidrata, ima u nekim namirnicama soli, i to je sveto trojstvo tvari koje se dodaju namirnicama kako bi bile ukusne, i onda aditivi i konzervansi da budu lijepe”, objasnio je Sebastijan Orlić, biotehnolog i sportski nutricionist.

Ovisnost o zabavnoj hrani

Stručnjaci sa Sveučilišta u Michiganu kažu kako je ovisnost o zabavnoj hrani globalno prisutna kod 14 posto odraslih i 12 posto djece. I zato na proizvodima predlažu naljepnicu – Izaziva ovisnost.

Za pahuljice, čips, voćni jogurt, industrijski kruh i kolače, gazirano piće, sladoled,prethodno pečene burgere, pizze, pite koje samo podgrijemo. Oznake upozorenja recimo kao one na cigaretama.

“Ja se s tim ne bi složio. Nije afirmativno. Ja bi stavio recimo napomenu manje poželjno za konzumirati. Francuzi imaju zanimljiv sustav kada se reklamira nekakav prehrambeni proizvod koji ima dodatne šećere, i općenito procesuirani proizvodi da se koristi manje”, ipak ističe Bratković.

I nije sad da su gumeni bomboni poput heroina ili kokaina, ali u da – u velikim količinama mogu izazvati neku vrstu ovisnosti.

“Ultra procesuiranu hranu trebamo unositi u manjim količinama, i kada je zabavna hrana manje prisutna u našoj prehrani imamo veću šansu za zdravlje i dug život”, dodaje Orlić.

Bez obzira na sve strašne etikete još uvijek Hrvati puše skoro najviše na svijetu, pa nije sad realno da će neka oznaka ispred hrenovke ikoga spriječiti u hot dog užicima – ali možda bi barem netko razmislio prije nego hranu s upozorenjem da svojoj djeci, piše RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari