SAMO NEK' JE ZDRAVLJA

VideoListe čekanja za pretrage tjeraju nas privatnicima. Hoće li reforma zdravstva to promijeniti?

Za prvi pregled kod reumatologa ili alergologa na Rebru ćete čekati više od 500 dana. Na magnetnu rezonancu vrata ili hipofize u Dubravi doći ćete na red nakon više od godine dana i nema veze što uredno godinama izdvajate za zdravstveno osiguranje

Samo nek’ je zdravlja. U Hrvatskoj to nije tek uzrečica. Jer liste čekanja za mnoge pretrage ili liječenje tolike su da nas tjeraju na odlazak privatnicima i to istim onima koji rade u bolnici. Iako zdravstveno osiguranje svi plaćamo.

U toliko spominjanoj reformi zdravstva plan je provjeravati liječnike koje rade i u bolnicama i kod privatnika. Liječnici očekivano nisu oduševljeni, građani samo žele konačno do usluge koju plaćaju na vrijeme.

“Imam i sad listu čekanja u Dubravi. Za gastroenterologiju par mjeseci, dva mjeseca. Tako negdje. Prostata isto tako”, kaže Stjepan Čumigaš iz Moravče.

“Imam problem s nogom, molila sam liječnika opće prakse da mi da uputnicu. Sve žive domove zdravlja koje sam iznazivala, morala sam barem dva tri mjeseca čekati, a za terapiju možda i po nekoliko mjeseci. Obavila sam sve privatno i terapiju i preglede”, ispričala je Antonijeta Šeketa Gleich iz Zagreba.

Za prvi pregled kod reumatologa ili alergologa na Rebru ćete čekati više od 500 dana. Na magnetnu rezonancu vrata ili hipofize u Dubravi doći ćete na red nakon više od godine dana. I nema veze što uredno godinama izdvajate za zdravstveno osiguranje. Jednostavno, nema mjesta.

“Najveći problem su nam velike zdravstvene ustanove Zagreb, Split kojima gravitira i najveći broj stanovnika i dolazimo do toga da recimo za radiološke pretrage se čeka i do dvije godine pa recimo ultrazvuk dojke nam pacijentice šalju da su naručene za dvije godine”, poručuje Jasna Karačić Zanetti, predsjednica Udruge za prava pacijenata.

Kako bi se taj problem donekle riješio, država već godinama potpisuje ugovore s privatnicima kod kojih, s uputnicom i posve besplatno možete obaviti CT, magnetsku rezonancu ili neku drugu dijagnostičku pretragu. No, u praksi to izgleda ovako.

A često platite privatno istom onom liječniku kod kojeg niste mogli doći na red u javnoj bolnici. Za ministra – upravo je to jedan od ključnih načina na koji reformom misli smanjiti liste čekanja. Brojat će se liječnicima radni sati ne bi li se uhvatilo one koji unutar radnog vremena bježe na drugi posao u privatnim klinikama.

“Ja mislim da to nije istina, i koliko god da se to pričalo nikako da se nekoga tog konkretnog uhvatilo tko to odlazi s posla u 12 i radi privatno”, kaže Boris Ujević, dopredsjednik Hrvatske udruge bolničkih liječnika.

Dodaje, najveći je krivac za liste čekanja nedostatak liječnika. Udruge pacijenata predlažu učinkovitije i brže rješenje.

“Da se pacijentu refundira trošak tako da ćemo smanjiti i listu čekanja jer će pacijent moći odraditi to u privatnoj zdravstvenoj ustanovi”, objašnjava Karačić.

Dok to ne zaživi, ako ikad, mnogi će i dalje plaćati privatne preglede jer, pogotovo oni sa sumnjama na teže dijagnoze, javnu uslugu koju plaćaju možda ne bi ni doživjeli, Izvještava Marijana Čikić za RTL Danas.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views