GOLEMA ŠTETA

Video | Na području Vodnjana proglašena priroda nepogoda! Plodovi poljoprivrednika ostali bez vode pa presušili

Iako često u borbi s vremenskim neprilikama, ovakvu sušu poljoprivrednici ne pamte

Na području Vodnjana proglašena je priroda nepogoda! Plodovi poljoprivrednika doslovno su ostali bez vode i presušili. Goleme štete zbrajaju se na maslinama, vinovoj lozi, žitaricama i hrani za životinje. Poljoprivrednici vide samo jedno rješenje.

“Mi inače proizvodimo oko 500 bala na godinu. Ove godine smo napravili 181, 1/3 od onoga što trebamo”, kazao je Elio Giachin, poljoprivrednik.

Na lozama je Elio izgubio gotovo pola uroda, a hranu za svojih 15 krava mora – kupovati!

Goleme štete kreću se od 50 do 80 posto i prema prvim procjenama iznose više od tri i pol milijuna kuna.

“Prvi naš korak je bio da procijenimo da su štete preko 20 posto od našeg izvornog proračuna je napravljen. Sada poljoprivrednici moraju prijaviti i taj broj mora biti u konačnici zbirno preko 20 % našeg izvornog prihoda”, tvrdi Edi Pastrovicchio (NEZ.), gradonačelnik Vodnjana.

Loris s obitelji bere masline. Najviše je stradala sorta lecino. Kvalitetu, kaže, neće izgubiti, ali cijene neće moći zadržati.

“Plodovi su sitni i kad je najviše trebala kiša tad je nije bilo tako da smo ostali zakinuti. Sve je otišlo u nebo tako da vjerojatno će porasti i sama cijena maslinovog ulja”, kaže Loris Ferlin, poljoprivrednik.

Podbacili su i ječam i pšenica.

“Na pola hektara sam pobrao tonu, a trebao sam barem duplo”, tvrdi Ferlin.

Iako često u borbi s vremenskim neprilikama, ovakvu sušu poljoprivrednici ne pamte.

“Tu se dodatno ulagalo u folijarna gnojiva preko lista u različite ojačivače u ovlaživanja i slično gdje smo pomagali maslini kroz nekakvu infuziju da se izbori”, objašnjava Bernardina Hlevnjak Pastrovicchio, agronom Udruge poljoprivrednika Vodnjanštine.

Jedino infuzija, u obliku odštete koju očekuju, zadržat će poljoprivrednike na nogama, prenosi RTL.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari