LOVCI U MUTNOM

‘Žive vani, a liječe se u Hrvatskoj’: A pogodite tko to plaća? HZZO Odlučio stati na kraj mutnoj praksi

Od 1. travnja na snagu su stupile zakonske izmjene prema kojima se osiguranici, koji se vode kao nezaposleni, do kraja lipnja trebaju javiti u HZZO za provjeru svojeg statusa

Oko 200 tisuća ljudi ne živi u Hrvatskoj, no kod nas imaju zdravstveno osiguranje. Većinom je riječ o pograničnim radnicima ili ljudima koji po europskim pravilima mogu biti osigurani u Hrvatskoj, javlja HRT.

Najveća razlika između broja stanovnika i broja zdravstvenih osiguranika je u Zagrebu. Riječ je o 41.500 ljudi, dok je na drugom mjestu Splitsko-dalmatinska županija s razlikom od oko 27.600.

Iz HZZO-a kažu da neprestano provjeravaju jesu li se promijenile okolnosti na temelju kojih je netko dobio zdravstveno osiguranje. “Osigurane osobe HZZO-a su i one osobe koje nemaju prebivalište u RH, ali se osiguravaju prema europskim propisima o koordinaciji sustava socijalne sigurnosti. Radi se primjerice, o članovima obitelji osiguranika radi u Hrvatskoj, ali oni tu ne žive“, kaže Dijana Vuksan iz Službe za zdravstveno osiguranje HZZO-a.

Tu se ubrajaju i umirovljenici koji su osigurani u Hrvatskoj, ali ne žive ovdje, kao i veći broj pograničnih radnika koji rade u Hrvatskoj, ali u njoj ne žive.

Zakonske izmjene

“Većina pacijenata koja odlazi iz Hrvatske, nakon raskida ugovora sa svojim prethodnim poslodavcem odlazi se odjaviti u HZZO i isti čas se prijavi kao nezaposlena osoba koja po principu solidarnosti ima pravo na zdravstvenu zaštitu u Hrvatskoj“, kaže liječnica Branislava Čilić.

Od 1. travnja na snagu su stupile zakonske izmjene prema kojima se osiguranici, koji se vode kao nezaposleni, do kraja lipnja trebaju javiti u HZZO za provjeru svojeg statusa. Potom se HZZO-u moraju osobno javiti jednom u tri mjeseca, kako bi se utvrdilo ispunjavaju li i dalje sve uvjete za osiguranje, kao nezaposleni.

Iz HZZO-a vjeruju da će takvom praksom barem donekle smanjiti veliku razliku između broja stanovnika i broja zdravstvenih osiguranika, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari