FOTO: OTVOREN LIBURNIA FILM FESTIVAL: U Ičičima dobri i filmovi i šušur!

Festival hrvatskog dokumentarnog filma – Liburnia Film Festival otvoren je u utorak u Ičićima regionalnim programom, a prvi na programu bio je dokumentarac “Delta – obilje umjetnosti” Marina Lukanovića iz Rijeke. Ovo je već 13. izdanje LFF-a!

lib3

Protagonisti dokumentarca Delta – obilje umjetnosti redatelja Marina Lukanovića su devetero umjetnika koji djeluju u istom radnom prostoru, u situaciji da se pitaju jesu li umjetnički kolektiv ili samo – dijele radni prostor.

lib2

Iste je večeri prikazan i Statut Davida Lušičića, koji je zabilježio vlastito privođenje u londonsku policiju nakon što je, unatoč zabrani, snimao u podzemnoj željeznici.

lib4

 

Svjetsku je premijeru u lučici imao film Pismo za Ohio Rasima Karalića, portret zaboravljenog sela Gorskog kotara, a publika je gledala i U očekivanju Axela Andree Celije i Simone Jerala, film o kafkijanskoj borbi transrodnog muškarca iz Pule koji očekuje da mu se, konačno, odobri hormonalna terapija.

lib5

Večer je završila uz Plenumove Marte Batinić, Ane Jurčić i Sanje Kapidžić, osvrt na blokadu nastave na Filozofskom fakultetu u Rijeci 2009. godine i pozicije sudionika blokade prema tom događaju danas.

lib9

 

Nakon filmskog programa, glazbeni su program otvorili Josip Maršić i Zoran Medved – JMZM – koji su predstavili kako zvuči njihov „balans na tankoj liniji između zvuka i glazbe“ koji stvaraju koristeći se kombinacijom računala, klasičnih i samoizgrađenih instrumenta te raznih predmeta koji proizvode glazbu.

lib6

U srijedu je za 20.30 zakazano svečano otvorenje festivala te prve projekcije filmova u konkurenciji za nagrade najboljem filmu, redatelju, snimatelju, montažeru i dizajneru zvuka.

lib7

 

Program otvara Razred redateljice Vesne Ćudić koja je u Ičiće povela i protagoniste filma o romskim srednjoškolkama iz Darde, Vedranu, Jovanu i Jovicu.

lib8

U srijedu gledamo i Riba ribi grize rep Nevena Hitreca, o demokraciji u ribičkim udrugama, zatim Veruda – film o Bojanu, portret osebujnog mladića iz pulskog kvarta Veruda, te film iznenađenja koji će imati svoju hrvatsku premijeru.

Nakon filmskog programa nastupaju Mr.Lee & Ivanesky, glazbeni projekt Damira Martinovića Mrleta i Ivanke Mazurkijević. (lff)

Fotografije: Borna Ćuk

Na programu 24 filma

Na programu ovogodišnjeg, 13. Liburnia Film Festivala su 23 hrvatska i jedan gostujući slovenski dokumentarni film (“Putnik Karpo” Matjaža Ivanišina). U glavnoj konkurenciji je 14 filmova.

Nagrade stručnog žirija dodjeljuju se za najbolji film, režiju, montažu i dizajn zvuka. U žiriju su nagrađivana redateljica Tatjana Božić, Lejla Dedić s televizjiske kuće Al Jazeera Balkans, filmski kritičar i redatelj Elvis Lenić, dobitnik prošlogodišnjeg posebnog priznanja za najbolji regionalni film “Povratak posljednjeg” Igor Paulić i dizajner zvuka, redatelj i snimatelj Davor Tatić.

Nagradit će se i najbolji regionalni film, a nagrada publike pripast će filmu koji dobije najbolju ocjenu gledatelja.

Liburnia Film Festival će prvi put novčano nagraditi autore i to zahvaljujući crowdfunding kampanji pokrenutoj u srpnju. Prikupljenim novcima će se omogućiti dodjela novčanih nagrada stručnog žirija i publike te originalnih nagrada – skulptura umjetnika Saše Jantoleka.

Organizatori festivala su udruga Liburnia Film Festival u partnerstvu s Restartom i Udrugom Delta te potporom Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC), Društvom hrvatskih filmskih redatelja, Grada Opatije, Primorsko-goranske županije, Mjesnog odbora i Turističke zajednice Ičići.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari