KUHINJA RAZLIČITOSTI EPK

Želite vrištati? Prijavite se na radionicu ‘Glasan šapat’ u sklopu programa TranziT – europski festival suvremenih kazališnih praksi

Rijeka u kolovozu dobiva novi festival: TranziT – europski festival suvremenih kazališnih praksi, koji promovira europske i domaće nezavisne izvedbene umjetnike i mala vaninstitucionalna kazališta, dok programski donosi radove koji su u sinkronicitetu sa suvremenom publikom te društvenim i tehnološkim kontekstom.

Festival TranziT, koji se odvija u sklopu programa Kuhinja različitosti Europske prijestolnice kulture, a u organizaciji Kreativnog laboratorija suvremenog kazališta KRILA, započet će radionicom vrištanja i javnom prezentacijom “Glasan šapat” koju će realizirati austrijski umjetnici Christina Lederhaas (voditeljica) i Johannes Lederhaas (umjetnički suradnik) iz Graza.

Počele prijave na radioncu vrištanja “Glasan šapat”

Radionica “Glasan šapat” održavat će se 21. i 22. kolovoza 2020.g. u Filodrammatici u Rijeci i trajat će od 16.00 do 21.00 sat, s pauzom od sat vremena.
Program uključuje i javnu prezentaciju na Jadranskom trgu u Rijeci, 22. kolovoza u 19.00 sati, gdje će polaznici radionice vođeni Christinom Lederhaas javnosti prezentirati rezultate istraživanja neuobičajenih glasova, od onih vrlo tihih do vrlo glasnih, koji prolaze pored uobičajenih i preskaču kroz nekoliko konkretnih i apstraktnih zvučnih skulptura u javnom prostoru.

Prijave na radionicu na kojoj svi zainteresirani mogu osloboditi svoj glas i doživjeti nešto novo, oslobađajuće, jedinstveno, zanimljivo i interaktivno otvorene su na www.krila.org, a dodatne informacije mogu se dobiti na e-mail adresi info@krila.org ili na broju mobitela 091 579 35 95.
Broj polaznika radionice je ograničen, a kotizacija iznosi 150,00 kn.

Vrištanje može biti oslobađajući čin. Može biti čin oblikovanja intenzivnog glasa u prostoru. Može biti čin emancipirajućeg glasnoga glasa koji izlazi iz svoje kutije tabua i pronalazi ugodna mjesta za sebe u tvojem tijelu i tvojem gradu.

Na radionici “Glasan šapat” fokus će biti na rezonanciji glasa sudionika s drugim glasovima u prostoru, a sudionici će se osvrnuti na tijelo i unutrašnji precizan dijalog između napetosti i opuštanja. Nakon toga, polaznici izlaze na ulice u potrazi za aranžmanima u javnom prostoru, kako bi uživali u glasnoći i istovremeno držali uši širom otvorene prema okruženju kroz koje se njihov glas probija.

“Za mene, vrištanje je čin velikog napora i zanima me kako kroz vježbanje sposobnosti slušanja jedno drugoga i prostora možemo raditi na lakoći ovoga čina. Također, zanima me preraspoređivati glasan glas u gradu i trasformirati ga izvan njegovih uobičajenih aranžmana između moći i nemoći” – ističe umjetnica Christina Lederhaas.

Festival TranziT – europski festival suvremenih kazališnih praksi

Festival TranziT  inicijalno je zamišljen kao višemjesečni program koji je usmjeren na suvremenu nezavisnu europsku produkciju. Pilotno izdanje trebala su činiti tri rada suvremenih kazališnih praksi i jedna radionica, no u novonastalim okolnostima uzrokovnih COVID-krizom, program Festivala reduciran je na jednu predstavu te na radionicu s javnom prezentacijom.

Festival TranziT uključuje i predstavu “Dragocjeni biser” Ivane Peranić, koja ovim radom nastavlja umjetničko istraživanje kompleksa sjećanja i implicitne memorije tijela kao temelja koreografsko-glumačke igre, a koje je počela prije tri godine u predstavi “Pod pozornicom”, jednom od najuspješnijih plesnih predstava i predstava pokreta u 2017. godini.

Aktivnosti projekta se provode uz financijsku podršku: RIJEKE 2020, Zaklade Kultura nova i Austrijskog kulturnog foruma Zagreb.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari