NOĆ NA GRANICI: Djeca iz Dječjeg vrtića Drenova oduševila komentarima na temu granica!

„Granice su žice“, „Granica pokaziva da tu ima životinja“, „Na granicu se ne smije gaziti, moraš nekoga pitati i onda ideš dalje“… samo su neke od briljantnih dječjih misli na temu granica i njihove funkcije. Izložba na Drenovi ostaje otvorena cijeli tjedan!

granica poruke

Jedan od atraktivnijih elemenata Noći muzeja 2016. u Zavičajnom muzeju Drenove koja je održana u petak navečer u organizaciji drenovskog Društva Bez granica s partnerima bila je i prigodna izložba dječjih radova izložena u povijesnoj stražarnici koja je uz zgradu „Granice“ nekad dijelila dvije države, Kraljevinu Italiju i Kraljevinu SHS – kasniju Jugoslaviju.

IMG_9510

Djeca su pisala na temu „Što je za vas granica?“, a njihove briljantne dječje misli i zaključci izloženi su u pisanom obliku na unutarnjim zidovima stražarnice uz nekadašnju granicu na Drenovi kao dio svojevrsne multimedijalne instalacije koja je kroz nevine dječje oči podsjetila na brojne paradokse i ograničenja koja donose granice i uopće ograđivanje među ljudima i narodima.

Franco Juri, Tea Perinčić i Damir Medved
Franco Juri, Tea Perinčić i Damir Medved

Bio je to samo djelić bogatog programa kojeg su u Noći muzeja iskusili posjetitelji Noći muzeja u Zavičajnom muzeju Drenove (u osnutku). Projekt Zavičajnog muzeja je unatrag nekoliko godina poprilično odmakao zahvaljujući tijesnoj i plodnoj suradnji drenovskog Društva štovatelja baštine Bez granica i Mjesnog odbora Drenova odnosno Direkcije za mjesnu samoupravu Grada Rijeke koja je prepoznala volju, želju i ideje Drenovčana da stvore ne samo Zavičajni muzej, nego i mjesto okupljanja Drenovčana svig generacija koje može kontinuirano nuditi zanimljive programe kojima će kulturna i društvena događanja nuditi i na periferiji (a ne samo u uskom središtu grada), što koincidira s programskim smjernicama kandidature Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture.

karikatura riba

Ovogodišnji program Noći muzeja u Zavičajnom muzeju Drenove kreiran je u suradnji Društva Bez granica, Pomorskog i povijesnog muzeja u Rijeci, riječke Udruge 051, zaljubljenika u povijest Damira Batistića i Radovana Živanovića te slovenskog karikaturista Franka Jurija, publicista, novinara, karikaturista i bivšeg zastupnika u parlamentu Republike Slovenije koji je predstavio duhovite i ubojito satirične radove na aktualne (po)granične teme kakve su žilet žica, migracije i drugo.

IMG_9481

Ravnateljica riječkog Pomorskog i povijesnog muzeja dr.sc. Tea Perinčić održala je izuzetno zanimljvo i odlično posjećeno (tražila se stolica više!) predavanje o Drenovi koja je kroz povijest bila nažalost mjesto (nasilnog) razgraničenja između država.

IMG_9482

Kustos Pomorskog i povijesnog muzeja Ivo Mileusnić pripremio je izložbu zanimljivih izložaka vojne opreme iz fundusa Pomorskog i povijesnog muzeja.

 

IMG_9499

Posebna atrakcija ovogodišnje Noći muzeja u Zavičajnom muzeju Drenove bili su i izlošci iz razdoblja Drugog svjetskog rata, točnije ostaci borbenih zrakoplova srušenih nad Kvarnerom 1944. godine!

IMG_9468

Izložba je zamišljena kao svojevrsno podsjećanje na povijesne događaje na riječkom području kako se ne bi zaboravile strahote kojima su kroz povijest bila izložena pogranična područja, i kako bi se – u skladu s nazivom Društva Bez granica – istaknule prednosti prekogranične suradnje i mirnog suživota sa susjedima.

IMG_9476

Tim Udruge 051 ukratko je predstavio neke zanimljivosti o raznim lokacijama i predmetima – oružju i opremi iz proteklih ratova – pronađenima na našem području.

IMG_9501

Važno je napomenuti da će zbog velikog zanimanja svi zainteresirani moći razgledati spomenute izložbe još ovaj tjedan od ponedjeljka do petka u vremenu od 17-19 sati.

Ostatke zrakoplova pronašla ekipa zanesenjaka

Radovan Živanović, Tomislav Šnajdar, Sanjin Tvrde i Marin Iljadica prijatelji su koje veže neobična strast – već 15 godina istražuju mjesta padova zrakoplova iz Drugog svjetskog rata i prikupljaju njihove ostatke! Zaljubljeni su u povijest i istraživanje povijesti, pa su dosad već prikupili ostatke stotinjak zrakoplova na području od Istre do Dalmacije!

IMG_9505

Zahvaljući njima, a posebno Radovanu Živanoviću koji je za ovu izložbu ustupio neke svoje zanimljive nalaze, posjetitelji Noći muzeja na Drenovi moći će vidjeti dio repa američkog bombardera B-17 i poklopac motora njemačkog lovca Messerschmitt Bf 109 koji su oboreni 18. ožujka 1944.

Naime, toga dana iznad Rijeke odvijala se najveća zračna bitka tijekom Drugog svjetskog rata na ovom području. Tada su američke bombardere u napadu na zračne baze fašista oko Udina presreli njemački lovci. Između Crikvenice i Klane ujutro toga dana srušilo se čak 10 zrakoplova – oborena su tri američka bombardera B-17, dva američka lovca P-47 i pet njemačkih lovaca Messerschmitt Bf 109. Ostatke mnogih od njih „spasila“ je upravo gorespomenuta ekipa kojoj je konačni cilj pronađene ostatke postaviti u nekom svom budućem muzeju.

IMG_9497

IMG_9485

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari