Riječki HNS-ovci za povećanje plaća učiteljima, nastavnicima i stručnjacima u obrazovanju

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Na današnjoj tiskovnoj konferenciji u podružnici HNS-a Rijeka Morana Jokić i Andrej Poropat istaknuli su neke od ključnih argumenata za povećanje plaća učiteljima, nastavnicima i stručnjacima u obrazovanju

Reforma obrazovanja koju je Hrvatska čekala više od 20 godina ovaj tjedan ušla je u sve hrvatske škole. Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, uz političku podršku HNS-a, prva je ministrica koja je reformu dovela do učionica, čime je sinergija politike i struke zapravo donijela povijesni iskorak u Hrvatskoj.

Morana Jokić i Andrej Poropat

Zahvaljujući opsežnim promjenama u sustavu obrazovanja učenici više neće morati “bubati” činjenice, već će učiti kritički razmišljati.

Ono što je javnosti možda manje poznato jest podatak da u reformi sudjeluje čak 40.000 učitelja, nastavnika i stručnih suradnika i oni su ključni za njen tijek.

Za ovaj nadasve odgovoran i opsežan posao, istaknula je Jokić, svi oni moraju biti adekvatno plaćeni.

“Imamo nove kurikulume, imali smo novaca i za opremanje učionica, imamo i nove udžbenike ali da bi reforma bila uspješna potrebno je cijeniti sve one ljude u sustavu koji imaju omogućiti njeno uspješno provođenje.”, rečeno je na konferenciji za medije.

Morana Jokić

HNS se zalaže za promptne akcije radi inicijalnog povećanja plaća učitelja. Njihov je prijedlog da rebalansom proračuna koeficijenti plaća rastu već u ovoj godini a da se potom dodatno povećaju s 1. siječnja 2020. Prema prijedlogu HNS-a, za neprovođenje ove mjere ne smije biti izgovora.

“Godinama se priča kako se treba vratiti dostojanstvo učiteljima a nitko nikada nije obrazložio kako i na koji način. Mi možemo istaknuti da smo to činili s četiri jasne i konretne mjere od kojih još nedostaje navedeno povećanje plaća. Prije svega, učitelji su u sklopu uvođenja kurikularne reforme konačno osnaženi i umreženi kroz brojne korisne edukacije. Drugo, provedena su razna administrativna rasterećenja za učitelje. Treće, jednako važno, pokrenuta je inicijativa da se učiteljima odobri status službene osobe. I na kraju, zalažemo se za to da plaće u prosvjeti počnu rasti već ove godine za 68.000 zaposlenih u školama u cijeloj zemlji, s dodatnim povećanjima i mjerama koje trebaju stupiti na snagu početkom slijedeće godine”, zaključili su Morana Jokić i Andrej Poropat.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari