RADIONICE I PERFORMANSI

SAMO U RIJECI! 3D tehnikom isprintajte svoj primjerak klitorisa i ponesite ga kući!

U ponedjeljak, 14. rujna 2020.g. u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture održat će se program Ženski životi glasnije

Program Ženski životi glasnije se bavi se pitanjem životnih praksi žena, kako proteklih desetljeća tako i danas.

Ususret tom događanju, od petka, 11. do nedjelje 13. rujna sve zainteresirane očekuje program Širenje klitopismenosti u Rijeci, koji se provodi kroz jedno predavanje i dvije radionice.

Širenje klitopismenosti u Rijeci

Kao uvod u program Ženski životi glasnijeod petka do nedjelje, od 11. do 13. rujna u riječkoj Filodrammatici (Korzo 28) održat će se tzv. mini tečaj, koji će se sastojati od predavanja o povijesti bavljenja moćnom Klitom, radionice 3D printanja modela klitorisa te radionice ilustracija.

U petak, 11. rujna od 20 do 21 sat Karla Horvat Crnogaj održat će predavanje Tehnološka popularizacija klitopismenosti.

Tehnološki razvoj unazad dva desetljeća, od prešućenog “detalja” klitoris su iznijele i na istaknute članke medija poput Guardiana.

Moć slike učinila je svoje da ono o čemu se šuškalo u stručnim krugovima postane javno dostupna informacija: taj organ sa svim svojim dijelovima veličine je i do 12 centimetara. Predavanje će sudionike upoznati s poviješću tematiziranja (i cenzure) klitorisa kao i sa znanstvenicama heroinama u borbi za žensko zadovoljstvo, a bit će riječi i o tome kako su sonogrami i 3D printeri doveli do toga da umjetnice diljem svijeta stvaraju radove nadahnute oblikom klitorisa.

U subotu 12. rujna od 13 sati u Filodrammatici će se održati radionice 3D printanja modela klitorisa, pod vodstvom Maria Pavlića i to u pet različitih jednosatnih termina, za koje se polaznici (do popunjena mjesta) mogu prijaviti na e-mail adresu horvat.crnogaj@gmail.com.

Radionice će se održavati u sljedećim terminima: u 13, 14, 15, 16 i 17 sati.

Na radionici će polaznici naučiti osnove rukovanja 3D printerom s gotovim modelima te imati priliku kući ponijeti vlastiti primjerak 3D printanog klitorisa – u boji po odabiru!

Prije nešto više od deset godina, otkako je nekoliko medicinskih istraživača koristilo nove tehnologije snimanja, internetom počinju cirkulirati ilustracije pune anatomije klitorisa nastale na osnovu sonograma, uz zapanjenu konstataciju da je klitoris očito znatno veći od onog gumbića kojeg neki teže nalaze.

Francuska sociologinja Odile Fillod pokrenula je 2016. projekt 3D printanog modela klitorisa za edukativnu stranicu Matilda. Fotografija modela (koje koristimo i na ovoj edukaciji) ostvaruje određenu medijsku vidljivost prvo među specijaliziranim medijima za 3D printanje, a potom i mainstream medijima diljem svijeta.

Kombinacijom medijskog viralnog buzza te interesa za tada još relativno novu tehnologiju 3D printanja, anatomija klitorisa postaje zanimljivijom informacijom no ikad prije.

U nedjelju, 13. rujna od 18 do 20 sati radionicu Ilustriranje klitorisa, također u Filodrammatici, vodit će Tanja Blašković, a za koju su također (do popunjenja mjesta) obvezne prijave na e-mail adresu: horvat.crnogaj@gmail.com.

Nove će spoznaje o klitorisu i njegovoj anatomiji u 3D formatu polaznici radionice moći ujediniti sa znanjima o ilustraciji kao načinu kojim se putem crteža ili slike komentira ili odražava duh vremena te koje su mogućnosti ilustracije kao političkog komentara suvremenih zbivanja i fenomena. Nastali radovi prezentirat će se u Klito-fanzinu.

Predavanje i radionice dijelom su programa Klitopismenost koji se provodi već treću godinu, a tijekom ove godine, uz Zagreb, program se održava u Puli, u suradnji s inicijativom Proces queer te u Rijeci, uz podršku udruge Prostor Plus. Krajem rujna program će biti organiziran i u Čakovcu.

Ženski životi glasnije

Projekt Ženski životi glasnije, koji će se održavati u ponedjeljak 14. rujna od 18 sati u središtu Rijeke, u fokus stavlja ograničenja koja proizlaze iz nevidljivosti ženskog iskustva, modulacije ženskog glasa te manipulacije sadržajem kojeg žene iznose – bilo narativnog, bilo tjelesnim nastupom.

Umjetnice i aktivistice uključene u program uzvraćaju re-artikulacijom postojećeg diskursa razvijajući vlastiti herstory-telling jezik: rasterećenih kretnji, nesputanog glasa i javno izraženog zadovoljstva. Među njima su OKO, Josipa Bubaš, Vlasta Delimar, zbor VINS te niz žena i djevojaka koje pružaju obol vlastitim iskustvima i sudjelovanjem. Glasnu karavanu ovog programa, u obliku umjetničkog vođenja publike, predvodi Sandi Bakotić u ulozi heroine Super Klita.

Posjetitelji programa tako će moći u organiziranoj šetnji pratiti provedbu programa na tri lokacije.

Šetnja započinje u 18h ispred murala Marine Mesar OKO “Is she a wizard already?” na ulazu u vodovodni zahvat Zvir 2 na adresi Vodovodna 42.
Šetnja se nastavlja u smjeru Korza, gdje će na balkonu zgrade Gradske uprave (Korzo 16) performans “Glasne žene” izvesti Vlasta Delimar u suradnji sa studenticama iz Rijeke.

Program završava na trgu Principij, u Starom gradu, performansom “Uranjanje” Josipe Bubaš.

Najavljena događanja organizirana su uz poštivanje svih važećih preporuka za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19.

Radi zaštite vlastitog zdravlja i zdravlja svojih najmilijih, svi se sudionici i posjetitelji pozivaju na poštivanje preporuka: pojačanu osobnu higijenu, fizičku udaljenost te nošenje zaštitnih maski za lice.

Klitopismenost dio je projekta “DKC-HR: Mreža društveno-kulturnih centara” kojeg provodi Savez udruga Klubtura u partnerstvu s Pogonom – Zagrebačkim centrom za nezavisnu kulturu i mlade, Platformom za Društveni centar Čakovec, Savezom udruga KAoperativa, Platformom Doma mladih, Art radionicom Lazareti, Savezom udruga Molekula i Savezom udruga Rojca.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Vikend Klitopismenosti i Ženski životi glasnije dijelom su programa udruge Domino u sklopu programa ACT Kreativne Europe, a produkcije umjetničkih radova ostvarile su se uz podršku Zaklade Kultura nova za razvoj umjetničkih koncepata.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari