FINANCIRANJE IZ EU FONDOVA

U ovoj školskoj godini u riječkim osnovnim školama 76 pomoćnika u nastavi

U školskoj 2022./2023. školskoj godini Grad Rijeka je osigurao 76 pomoćnika u nastavi u riječkim osnovnim školama, a njihov se rad financira iz EU fondova te gradskog proračuna.

Inkluzivno obrazovanje podrazumijeva veću uključenost svih učenika u nastavni proces kao i njihovo uključivanje u nastavu lokalnih škola i njihovih kultura. Na tragu ove ideje, Grad Rijeka je još 2008. godine krenuo sa zapošljavanjem šest pomoćnika koji su bili financirani iz proračunskih sredstava. Od tada, pa sve do danas taj broj je u porastu, ali uvijek u skladu s potrebama iskazanim od strane stručnjaka u osnovnim školama Grada Rijeke.

Najveći zamah u zapošljavanju pomoćnika odigrao se tijekom 2014./2015. školske godine kada je na natječaju Europskog socijalnog fonda prošao projekt pod nazivom „RInkluzija – Riječki model podrške učenicima s teškoćama“.

U ovoj školskoj godini Grad Rijeka je putem projekta RInkluzija osigurao 2.854.013,40 kuna za rad 63 pomoćnika u nastavi, od čega je 2.425.911,39 kuna bespovratnih sredstava uz stopu vlastitog sufinanciranja od 15%, dok je proračuna Grada dodatno osigurano 369.064,00 kuna za rad još 13 pomoćnika.

Kako je istaknuto na 23. gradonačelnikovom kolegiju, proračunska sredstva dominantno se osiguravaju za učenike prvih razreda osnovnih škola koji iskazuju potrebu za pomoćnikom, a za koje u trenutku prijave EU projekta nije završen upisni postupak te stoga škole nisu bile u mogućnosti na vrijeme dostaviti svu potrebnu dokumentaciju.

Pomoćnici u nastavi rade 4 sata dnevno u razrednoj nastavi, odnosno 5 sati dnevno u predmetnoj nastavi. Uz troškove plaće, pomoćnicima su osigurani troškovi prijevoza na posao i s posla te po potrebi troškovi dnevnica za pratnju učenika na izlete.

Svi pomoćnici u nastavi koji rade u riječkim školama završili su program edukacije za poslovne u trajanju od 20 sati. Za pomoćnike koji su prvi put zaposleni u riječkim osnovnim školama nedavno je održana i edukacija u organizaciji Učilišta za obrazovanje odraslih IDEM.

Pomoćnik u nastavi pruža potporu za učenike s teškoćama u razvoju, a koji su na temelju rješenja o primjerenom programu obrazovanja integrirani u redovni sustav osnovnoškolskog obrazovanja u školama čiji je osnivač Grad Rijeka ili pohađaju posebnu odgojno-obrazovnu ustanovu čiji je osnivač Grad Rijeka. Pomoćnik je osoba koja pruža neposrednu potporu učeniku s teškoćama u razvoju tijekom odgojno-obrazovnog procesa u zadacima koji zahtijevaju komunikacijsku, senzornu i motoričku aktivnost učenika, u kretanju, pri uzimanju hrane i pića, u obavljanju higijenskih potreba, u svakodnevnim nastavnim, izvannastavnim i izvanučioničkim aktivnostima.

Pomoćnik predstavlja neposrednu potporu učeniku, a posredno potporu učitelju te ostalim učenicima u razredu, no pritom nije zamjena za druge oblike pomoći. Uključivanjem pomoćnika u nastavu povećava se socijalna uključenost i olakšava integracija učenika s teškoćama u školama.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views