ODLIČNE VIJESTI

Istra je već šesti dan bez novozaraženih koronavirusom

FOTO: Duško Marušić/Ilustracija

Istra već šesti dan zaredom nema novozaraženih koronavirusom što, kako je u srijedu rekao načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac, “daje nadu za optimizam”

Sedam u ponedjeljak uzetih briseva negativno je, što je po riječima ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandra Stojanovića rezultat kvalitetne provedbe mjera prevencije. U međuvremenu iz pulske bolnice otpušteno je 14 izliječenih pacijenata, što čini ukupno 46 izliječenih od koronavirusa u Istarskoj županiji, a tijekom utorka uzeto je 57 novih uzoraka brisa i dostavljeni su u laboratorij u Zagreb.

“Već dugi niz dana u u Istri imamo jedno stabilno stanje, došli smo do mirnog dijela, epidemiju smo primirili i možemo ju kontrolirati”, kazao je Stojanović na konferenciji za novinare najavivši za sutra otvaranje laboratorija u županijskom Zavodu za javno zdravstvo nakon što je ovih dana riješen onaj administrativni dio.

Nema oboljelih zdravstvenih djelatnika

Ravnateljica pulske Opće Bolnice dr. Irena Hrstić naglasila je kako je kliničko stanje hospitaliziranih osoba stabilno i dobro te kako nema oboljelih zdravstvenih djelatnika, niti djelatnika u samoizolaciji.

“Do sada 46 izliječenih osoba čini postotak od 55,4 izliječenih osoba u Istarskoj županiji i to ukazuje na dobro izvršen posao do sada i daje nadu da možemo i dalje nastaviti uzlaznom linijom”, kazala je Hrstić dodavši kako je od utorka odjel rodilišta premješten u novu zgradu bolnice te kako je u novom rodilištu rođeno već šest beba.

Ustvrdivši kako su građani disciplinirani i drže se preventivnih uputstava te kako trebaju nastaviti tim tempom da se što prije krene s normalizacijom života, načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac izrazio je zadovoljstvo trenutnim stanjem u Istri koje, kako je rekao “daje nadu za optimiza”.

“Stanje je pod kontrolom što ne znači da ne može doći do problema. Trebamo i dalje biti oprezni i pratiti razvoj situacije. Samo stabilnost šireg područja može nam dati neku sigurnost jer Istra nije otok te je iznimno važno što se događa u našem okruženju”, istaknuo je Kozlevac. Govoreći o stanju u domovima za osobe treće životne dobi on je ustvrdio kako Stožeri civilne zaštite gradova u koordinaciji s Nacionalnim stožerom učvršćuju mjere da ne dođe do proboja COVID-19.

“Morat će se voditi drugačiji režim rada, zaoštrit će se rad s ljudima te će se provoditi veće kontrole zaposlenika. Slijede dva paketa mjera – onaj prvi provodit će Zavod za javno zdravstvo, Opća bolnica i Istarski domovi zdravlja, a drugi paket mjera zaštite provodit će ustanove za socijalnu skrb”, istaknuo je Kozlevac.

Odgovarajući na pitanje novinara o eventualnom popuštanju mjera on je napomenuo kako treba dobro sagledat situaciju.
“Kako smo odgovorno donijeli mjere tako ćemo odgovorno, kontrolirano i polako razmišljati o popuštanju tih mjera”, zaključio je Dino Kozlevac.

Hina

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari