ULAZ – BESPLATAN! Dani otvorenih vrata Centra Beli od 1.studenog do 15.prosinca

Predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić na današnjem je susretu s novinarima najavio 23. sjednicu Županijske skupštine koja će zbog predstojećeg blagdana 1. studenog biti održana u srijedu 28. listopada, a ne četvrtak koji je inače uobičajeni dan zasjedanja županijskog parlamenta.

Istaknuo je da je na dnevnom redu 19 točaka te da će, između ostalog, članovi skupštine raspravljati o prijedlogu 2. izmjene i dopune Proračuna PGŽ kao i izmjeni odluke o izvršenju proračuna. Radi se o još jednom tehničkom rebalansu o čemu će biti više riječi na samoj Skupštini. Na dnevnom redu je i više koncesijskih odluka, kao i prijedlog srednjoročnog plana davanja koncesija na pomorskom dobru za razdoblje do 2022. godine.

Zamjenik župana Marko Boras Mandić izvijestio je o novostima u Centru za posjetitelje s oporavilištem za bjeloglave supove u Belom tijekom zimskog razdoblja.

Rekao je da Centar Beli od otvaranja 2016.godine do danas, zahvaljujući velikom porastu broja posjetitelja od čak 293 posto, bilježi i rast prihoda te samostalno pokriva sve rashode. Iz tog razloga donijeta je odluka da se od 1. studenog pa do 15. prosinca održe dani otvorenih vrata tijekom kojih će za sve posjetitelje ulaz biti besplatan.

Ravnateljica JU Priroda Irena Jurić dodala je da se tom akcijom želi privući goste u vrijeme kada na otoku ima manje turista i posjetitelja. Istaknula je da se Centar želi još jače povezati sa svojim posjetiteljima i educirati o važnosti zaštite bjeloglavih supova i njihova staništa.

Centar je ove godine obišlo preko 9000 posjetitelja, a u danima otvorenih vrata svi posjetitelji Centra sudjelovat će u kreiranju karte s rutama kretanja supova puštenih iz Oporavilišta te će na takav način neposredno sudjelovati u stvaranju novog sadržaja u Centru.

Trenutno se u Oporavilištu nalazi 11 bjeloglavih supova, od čega je njih 8 spašeno i dopremljeno u Oporavilište u Belom tijekom ovog ljeta.

„Od 2016. godine, od kada smo primili prvog supa na oporavak do danas, u Oporavilištu je boravilo već 39 supova, te upravo s aspekta zaštite prirode, ono predstavlja važnu kariku u očuvanju ove vrste u Republici Hrvatskoj”, istaknula je Jurić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari