O OLUJI SE UČI I NA AMERIČKIM FAKULTETIMA: ‘Tenk je u pet ujutro prekinuo tišinu i krenuo u povijesnu bitku’

Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Nad tvrđavom se zavijorila zastava. Uskoro je stigao i državni vrh na čelu s predsjednikom Tuđmanom…

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Dana 4. kolovoza, prije 23 godine počela je Vojno redarstvena operacija Oluja. U njoj je sudjelovalo 130 tisuća hrvatskih vojnika i redarstvenika, a već prvoga dana izvedeno je 80 posto svih planiranih borbenih zadaća.

U samo 85 sati oslobođeno je više od 18 posto terorija Republike Hrvatske.

Kako je izgledala akcija o kojoj se uči i na američkoj vojnoj akademiji?

Točno u pet sati ujutro zvuk tenkova prekinuo je tišinu. Bio je to početak bitke svih bitaka. Iz trideset pravaca na bojišnici dugoj 630 kilometara hrvatske snage krenule su u napad.

U samo 85 sati oslobođeno je 10.400 četvornih kilometara hrvatskog teritorija, no najteže borbe vodile su se na području Petrinje.

”Kad je krenuo prvi napad nije bilo baš lako. Bio je to žestoki otpor. S vojničke strane bili su u boljoj poziciji, na višem terenu, mi smo napdali brdo, ali opet je odigrala ulogu volja”, priča nam Vlado Dumbović, hrvatski branitelj.

Petrinja i velik dio Banovine oslobođeni su 6. kolovoza.

”Nakon teških borbi 6. kolovoza oko 5 sati ušlo se u grad u centra. to je bio trans, postali smo svjesni tek nakon par dana što smo napravili”, kaže Dumbović.

Oslobođeni Knin bio je vjetar u leđa

Oslobođenje Knina dan prije svima je dalo dodatni vjetar u leđa. Samo tridesetak sati nakon početka akcije u kraljevski grad ušle su postrojbe četvrte i sedme gardijske brigade Hrvatske vojske.

Nad tvrđavom se zavijorila zastava. Uskoro je stigao i državni vrh na čelu s predsjednikom Tuđmanom. U akciji je poginuo 241 hrvatski branitelj, 1430 je ranjeno.

“Bez njihovog doprinosa, bez žrtve koju smo podnijeli, bez hrabrosti i odlučnosti bez mudrih odluka ne bismo imali tako briljantnu vojno redarstvenu akciju kao što je bila Oluja”, istaknuo je Tomo Medved, ministar branitelja.

Unatoč pozivu predsjednika Tuđmana građanima srpske nacionalnosti da ostanu, njih stotinu tisuća je pobjeglo iz Hrvatske.

Prema UN-u i Haaškom sudu nakon akcije zapaljeno je oko 5 tisuća kuća i staja, a ubijeno su 44 srpska civila.

Oslobađajuća presuda generalima

Oslobađajućom presudom trojici hrvatskih generala potvrđena je legitimnost operacije Oluja.

” Velikosrpska politika izvršila je agresiju pomoću JNA na našu zemlju i Hrvatska je imala pun opravo i legitimno pravo osloboditi svoj teritorij”, kaže ministar Medved.

Zahvaljujući akciji, koja se danas proučava na američkim vojnim učilištima, nakon četiri godine okupacije, hrvatski građani konačno su se mogli vratiti u svoje domove.
Matea Damjanović

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari