PLANIRAJTE NA VRIJEME

Želite si provjeriti stanje u mirovinskom fondu i izračunati buduću mirovinu? Od sada imate sve na jednom mjestu!

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

U Hrvatskoj je nedavno pokrenuta jedna od najvećih mirovinskih platformi s čak 102 vodiča, analiza, osvrta, izvještaja, vijesti koji građanima pomažu napraviti povoljan plan za mirovinu.

Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava (UMFO) kreirala je platformu mirovinskifondovi.hr na kojoj građani na jednom mjestu mogu naći sve važne informacije o mirovinskom sustavu, fondovima i svojim mirovinama.

Na spomenutom portalu svatko može izračunati svoju buduću mirovinu i provjeriti stanje na svom računu u obveznom mirovinskom fondu.

U četiri obvezna mirovinska fonda koji posluju u Hrvatskoj trenutno je 1,94 milijuna članova, a većina nikada nije provjerila stanje na osobnom računu svog obveznog mirovinskog fonda. Na novoj platformi mirovinskifondovi.hr može se isto tako provjeriti stanje na računu te saznati više o osobnom računu u obveznom mirovinskom fondu ili kako se učlaniti ili promijeniti obvezni mirovinski fond.

Danas hrvatski građani većinom ne planiraju život u mirovini, smatrajući kako je to daleka budućnost. Od svih dobnih skupina, najčešće to čine oni koji su i najbliže odlasku u mirovinu – 62 posto građana starijih od 50 godina često planira mirovinu, dok u 30-im godinama to čini samo 14 posto građana.

Platforma je kreirana kako bi građanima pružila sve relevantne informacije, a koje su pritom objašnjene na jednostavan način koji će im olakšati planiranje i osvijestiti ih o potrebi štednje za mirovinu.

Prema službenim statistika HZZMO-a, hrvatski umirovljenik radio je u prosjeku 32 godine i dva mjeseca, a u mirovini će prosječno provesti više od dva desetljeća. Prema istim podacima prosječno razdoblje mirovine iznosi 21 godinu i 2 mjeseca.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari