SPLIT – RIJEKA 0:2 RIJEKA JE JESENSKI PRVAK HRVATSKE! Ili – kada si u nevolji, zovi Franka…

Junak utakmice s dva postignuta zgoditka ponovno je Franko Andrijašević koji je u odstustvu najboljih strijelaca, “dua G & G”, preuzeo sve pucačke ovlasti

SPLIT – RIJEKA 0:2 (0:0)

SPLIT – Stadion Park mladeži. Utakmica 19. kola MaxTV Prve lige. Gledatelja: 500. Sudac. Bruno Marić (Daruvar)

Strijelac: Andrijašević (77, 85)

SPLIT: Duka, Mikulić, Dupovac, Jakić, Jurendić, Vidović, Boljat, Pavlovski, Maglica, Pešić, Roglić

RIJEKA: Prskalo, Ristovski, Mitrović, Elez, Zuta, Maleš (Handžić, 44), Bradarić, Vešović (Ajayi, 65), Mišić, Martić (Čeliković, 90), Andrijašević

U igrački ne baš inspirativni prvi dio utakmice Riječani, večeras u rezervnoj svijetloplavoj garnituri dresova, krenuli su pomalo „dizelaški“, zagrijavajući se za pravu igru tek tamo negdje krajem poluvremena.

U tom dijelu igre imali su gosti i najveću priliku – u 38. minuti Maleš je ispucao jednu dugu loptu na visinu lijevog krila, činilo se da Jurendić neće imati poteškoća izbiti ju ispred Martića, ali je igrač Splita loše reagirao i praktički dao loptu „u for“ Martiću. Krenuo je Martić u situaciju „jedan na jedan“ s vratarom Dukom, no nije to učinio dovoljno odlučno – po ulasku u šesnaesterac Jurendić ga je ipak sustigao i posljednjim naporima izbio loptu Martiću s noge upravo kada se riječki krilni napadač spremao na udarac i izgledno poentiranje.

Upravo u ovoj sutiaciji ogledale su sve poteškoće Rijeke u ovoj utakmici. Što zbog ozljeda što zbog kartona Riječani su bili prisliljeni na Park mladeži istrčati bez oba svoja najbolja strijelca ove polusezone, dua „G & G“ (Gavranović i Gorgon) pa je ulogu „lažne devetke“ ili pravog špica, kako u kojoj situaciji, preuzeo Franko Andrijašević koji se nakon prevelike kazne disciplinskog suca zbog isključenja vratio u momčad. Franko je ponajbolji Bijeli ove polusezone, a pokazalo se još jednom da se ovaj primarno plemeniti vezist s odličnim osjećajem za gol može snaći na doslovno bilo kojoj poziciji!

franko

Primorale su rečene kadrovske nevolje stratega Riječana Matjaža Keka na još nekoliko promjena pa je na Gorgonovu mjestu lijeve polušpice zaigrao Martić (koji je dosad u karijeri uglavnom uvijek igrao na desnoj strani, bilo kao bek bilo kao bek-krilo) i uvažavajući sve Martićeve neprijeporne igračke lvalitete ne možemo se oteti dojmu da bi iz gore opisane situacije Alexander Gorgon doveo goste u vodstvo.

No mora se priznati da su još bolju priliku u prvom dijelu imali domaći: Pešić se u 25. minuti. izborio za jednu loptu nakon greške riječke uže obrane, sjurio u kazneni prostor i pronašao Roglića koji je ostao sam na nekoliko metara od gola u stopostotnoj prilici. Nogometaš Splita uputio je prizeman udarac, a Prskalo fenomenalno obranio!

andrej-prskalo

 

Pri samom kraju prvog dijela Kek se odlućio na ne baš uobičajen potez: iz igre je izvukao Matu Maleša a umjesto njega uveo napadača Handžića, što se može protumačiti kako strahom od drugog, isključujućeg žutog kartona za riječkog defenivnog veznog, tako i željom za rošadama koje će Rijeku učiniti opasnijom – Handžić je naime zauzeo mjesto u samom vrhu napada, Andrijašević se povukao na središnjeg veznog ofanzivca, a Mišić se pridružio Bradariću kao igrač koji će svojim plućima i „plemenitim vezom“ povezati obranu i napad.

I odmah je to u drugom dijelu utakmice urodilo poboljšanjem igre Riječana! Igra je poprimila jasnije obrise pa je u 47. minuti slobodan udarac za Rijeku s 20 metara izveo Mišić, no Duka je paradom sačuvao mrežu. U 50. Vešović je ubacio, ali udarac Handžića glavom otišao je daleko od gola. U 53. na jednu odbijenu loptu natrčava Mišić no njegov udarac odlazi preko grede…

tablica-111216

 

U 58. minuti prijelomni trenutak utakmice: jedna duga lopta došla je do Vešovića na 20-tak metara iskosa, Vešović je u trku uspio pucati prama golu, no njegov udarac blokirao je ulaskom Vešoviću „u tijelo“ vratar Duka. No kako je Duka to učinio izvan kaznenog prostora, automatski je zaradio crveni karton. Vešović se tom prilikom i ozijedio pa je u igru koju minutu kasnije ušao Ajayi. Slobodan udarac s nekih 18 metara izveo je Žuta i nije to učinio loše – lopta je prohujala metar od lijeve spojnice vratara Kukića koji je u međuvremenu ušao u igru kako bi nadomijestio isključenog Duku (iz igre je izašao neugodni Roglić).

Riječanima je ostalo ravno pola sata da s igračem više pokušaju doći do pobjede, no rečeno Dukino isključenje kao da im je više poremetilo ritam igre i planove no olakšalo put do Kukićevih vratiju.

Ipak, u 78. minuti napokon gol za Riječane! Ajayi je negdje iz sredine gostujuće polovice terena ubacio jednu duboku i naizgled bezopasnu “svijeću” pre ma kaznenom prostoru domaćih, no bio je to zapravo sjajan potez jer je iz dubine nenadano u nebranjeni prostor utrčao Franko Andrijašević i lijepim udarcem glavom pospremio loptu preko istrčalog Kukića, koji je zakasnio za djelić sekunde, u praznu mrežu!

Okrunjena je time ipak ambicioznija i bolja momčad, i Rijeka je došla do zasluženog vodstva.

Potvrda pobjede došla je u 85. minuti: Ajayi je pobjegao u kontru, pratila su ga dvojica Crvenih,  a Jurendić ga je srušio s leđa po ulasku Ajayija u šesnaesterac. Penal čist kao suza realizirao je sigurnim udarcem Andrijašević, premda ga je Kukić “pročitao” no Frankov udarac bio je prejak. Jurendić je dobio crveni karton pa je Riječanima s dva igrača više preostalo rutinski privesti susret kraju.

Rijeka je jesenski prvak Hrvatske!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari