NOVA OPASNOST?

Virologinja iz Wuhana ima zabrinjavajuće vijesti: ‘U Aziji ima još koronavirusa koji već sada mogu prijeći na ljude’

Foto: Twitter

Prošle godine skupina doktorice Shi izvijestila je da u Kini postoje žarišta, osobito na jugu i jugozapadu, gdje koronavirusi slični SARS-u pokazuju visoku gensku raznolikost i stoga veliku sposobnost promjene

Istaknuta kineska znanstvenica, Shi Zhengli s Instituta za virologiju Wuhanu, kazala je kako šišmiši u pograničnim regijama južne i jugozapadne Kine nose još neke koronaviruse koji već sad imaju sposobnost prelaska na ljude te da ovi virusi, uključujući bliske rođake virusa SARS-CoV-2, koji uzrokuje Covid-19, vjerojatno kruže u prirodi i izvan Kine, piše Guardian.

“Ne bismo ih trebali tražiti samo u Kini, već i u zemljama južne Azije”, rekla je Shi koja smatra kako su šišmiši prirodni rezervoar za virus SARS-CoV-2, unatoč tome što je virus najvjerojatnije prešao na neku drugu životinju (srednji domaćin) prije nego što je stigao do ljudi. Pitanje je i koliko je virus mogao cirkulirati u toj životinji ili u ljudima prije nego što je otkriven s obzirom na to da i Shi navodi da je virus mogao biti u jednom ili drugom domaćinu “vrlo dugo vremena”.

S njom se slaže i Edward Holmes, virolog sa Sveučilišta u Sydneyu, koji isto tako smatra da je virus mogao biti u privremenom domaćinu neko dulje vrijeme, a možda i kod ljudi nekoliko mjeseci prije nego što je prvi put primijećen i prijavljen.

“Moguće je da se početni događaj prijenosa s jedne vrste na drugu nije dogodio ni u Wuhanu ni oko njega”, rekao je Holmes te napomenuo kako se to možda nije dogodilo ni u provinciji Hubei.

Moramo biti bolji u praćenju

Prošle godine skupina doktorice Shi izvijestila je da u Kini postoje žarišta, osobito na jugu i jugozapadu, gdje koronavirusi slični SARS-u pokazuju visoku gensku raznolikost i stoga veliku sposobnost promjene. Analiza koju je znanstveni tim objavio u listopadu, pokazala je da su neki već mogli napasti ljudske stanice. Ostali koronavirusi, povezani s onim koji je izazvao izbijanje bliskoistočnog respiratornog sindroma (MERS) u Saudijskoj Arabiji 2012. godine, kruže u životinjama u Europi i Africi.

“Mislimo da ti virusi imaju visok rizik od prijenosa na razne vrste životinja i potom na ljude”, rekla je ugledna znanstvenica.

Zbog toga je pozvala na veći nadzor u dvije točke lanca u kojemu bolest neljudskog životinjskog podrijetla postaje ljudska: između divljih životinja i udomaćenih ili uzgajanih životinja, te između uzgajanih životinja i ljudi. Na primjer, nedavno je pojačano praćenje izbijanja ptičje gripe na britanskim peradarskim farmama.

Situacija s koronavirusom tako je natjerala znanstvenike da budu bolji u praćenju izbijanja novih bolesti ne bi li izbjegli slične situacije u budućnosti.

Net.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari